Tabăra națională studențească ”Civilizația Românească”, 18-27 sept 2012

Vă invităm în Tabăra Naţională „Civilizaţia Românească” în perioada 18-27 septembrie, ce va avea loc la Metocul Mânăstirii Oaşa – Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul din judeţul Alba.

Invitaţii speciali ai taberei noastre sunt dl Vasile Lupaşc, profesor de istorie, scriitor, autor al faimoasei cărţi, „Răstignit Între Cruci”, un roman extrem de captivant despre viaţa lui Vlad Vodă Ţepeş şi a audio-book-urilor cu aceeaşi tematică în interpretarea excepţională a unor mari actori: ” Prin Iadul Tătarilor”, în lectura lui Marcel Iureş, „Străjer la Porţile Raiului”, în lectura lui Mircea Albulescu, şi „Furia Zimbrului” din nou în lectura lui Marcel Iureş.

Domnia sa ne va vorbi despre Mihai Viteazul, Vlad Ţepeş şi bineînţeles, orice alte subiecte de istorie puse în discuţie de studenţi. Vom face o expediţie la mormântul lui Mihai Viteazul şi la Mirăslău, locul unde a pierdut lupta.

„Trebuie să ne unim, să ne strângem în proiecte utile ţării, cât mai mulţi oameni care avem ceva de oferit. Este singura noastră şansă să ne recâştigăm respectul ca naţie! Prin readucerea în faţa copiilor a istoriei, le vom da forţa necesară să se mândrească de faptul că sunt români”, a adăugat Vasile Lupaşc. Pentru a citi tot articolul:

http://www.adevarul.ro/locale/targoviste/Vasile_Lupasc-_-Trebuie_sa_ne_unim_0_601140367.html

Cel de-al doilea invitat este maestrul Mircea Albulescu, marele nostru actor, şi care este totodată, un mare iubitor de neam. Domnia sa ne va vorbi, pe diverse teme legate de cultura românească, şi va comenta filmul Mihai Viteazul, în care de altfel a şi jucat în 1971.

A fost profesor universitar la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică în perioada 1990 – 1998; prezentator pentru emisiunea „Istoria literaturii române”, realizator Cornel Mihalache, 2004. La Pro TV în perioada 1997 – 1998 ca prezentator pentru emisiunea „Am întâlnit şi români fericiţi”.

Mircea Albulescu are o prodigioasă activitate ca actor între anii 1956 – 1998 la Teatrul Municipal din Bucureşti, Teatrul de Comedie din Bucureşti, Teatrul Naţional din Bucureşti. În film Mircea Albulescu a interpretat peste 70 de roluri, conferind personajelor sale o amprentăpersonală. Actorul este membru al Uniunii Ziariştilor şi a colaborat mulţi ani cu reviste dedicate teatrului şi cinematografiei, dar şi cu alte publicaţii. Mircea Albulescu este şi autor de versuri şi proză scurtă. Printre premiile pe care le-a primit de-a lungul carierei trebuie amintit „Premiul Naţional pentru întreaga activitate artistică”, acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor în 2003, dar şi „Premiul pentru întreaga activitate”, primit la Gala Premiilor UNITER 2005. ” http://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Albulescu

Câteva din filmele maestrului Mircea Albulescu:

–          „Dacii”, regia Sergiu Nicolaescu, 1967

–          „Mihai Viteazul”, regia Sergiu Nicolaescu, 1971

–          „Pentru patrie”, regia lui Sergiu Nicolaescu, 1978

–          „Noi , cei din linia întâi”, regia Sergiu Nicolaescu, 1986

–          „Craii de Curtea-veche”, Mircea Veroiu, 1995.

Vor susține conferințe și Părintele Stareţ Iustin şi Părintele Pantelimon de la Mânăstirea Oaşa.

Tabăra îşi propune promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii ortodoxe româneşti. Prin întreg programul se urmăreşte redescoperirea identităţii naţionale, a celei spirituale și oferirea de modele autentice de viaţă.

Activităţile taberei se vor desfăşura pe mai multe planuri:

· participarea la sfintele slujbe;

· activităţi practice variate;

· conferinţe şi discuţii cu studenţii;

· repetiţii de muzică bizantină;

· ieşiri în natură în împrejurimile mânăstirii ;

· pelerinaj la mormântul lui Mihai Viteazul, aflat la cca 3 km sud de Turda.

Tabăra se va încheia cupraznicul Sfântului Ioan Evanghelistul, aşadar în zi de sărbătoare. Tinerii se vor îmbrăca în straiul românesc și vor cânta în strană.

 

Înscrierile pentru tabărăse pot face până în data de 12 septembrie.

Întâlnirea va avea loc în oraşul Luduş, judeţul Mureş, în faţa primăriei. Deplasarea la mânăstire se va face cu microbuse.

Acestea sunt câteva linkuri unde puteți vedea imagini din ediția precedentă a Taberei Naționale „Civilizația Românească”:

http://www.facebook.com/pages/Tabere-ASCOR-filialele-Oradea-%C5%9Fi-Timi%C5%9Foara/136748429680618

http://www.facebook.com/ASCOROradea?ref=hl

Vă așteptăm în tabără ca să trăim împreună bucuria credinței, să învățăm despre rugăciune şi muncă, despre bucurie şi simplitate, să simţim atmosfera tihnită a satului şi să înţelegem mai mult din profunzimea vieţii tainice a monahilor, unde dumnezeiescul şi omenescul se întrepătrund, unde esenţialul vieţii iese la suprafaţă şi se impune. Dar mai presus de orice, vă propunem să trăiți simplu, firesc, bogat, plin şi profund.

 

Cu drag,

Oana Prajea

0744/ 361. 943

ascor_oradea@yahoo.com

 

Anunțuri

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s