Galeria Mariana Berinde: Expozitia IMAGINAR – pictura Cristina Tamas

La galeria Mariana Berinde, este inca deschisa expozitia Cristinei Tamas, o artista in plina putere creatoare, absolventa a sectiei de arte decorative, textile, imprimeu, moda… Dar, mai ales, o prezenta deosebit de activa in salile de expozitii din Cluj si nu numai. Dintre ultimele expozitii, amintesc: in decembrie 2011, expozitia ”Confesiuni”, deschisa la Centrul de Cultura Urbana, Bastionul Croitorilor; in iunie 2012, la galleria Elite Art Prof.  Bucuresti, expozitia ”Dincolo de cuvinte”, urmata de expozitia ”Status Quo”, la clubul de cultura japoneza Nobori, august 2012.

Pictura din expozitie ne vorbeste despre vulcanicul IMAGINAR al artistei. Cromatic, domina contrastul cald-rece, rosu vermillon-albastru de diferite nuante, evocand o lume ancestrala, in devenire, spume marine, focul, explozii de lumina, ardente ale unor aripi in combustie care te duc in lumea unor simboluri eterne, pasari Phoenix, vartejuri si spirale care demonstreaza aspiratia si cautarea unor alte realitati, poate ale  unei mai adevarate  IDENTITATI, dincolo de cuvinte, cum bine isi numea artista o alta recenta expozitie. Spatiul marin, cu fauna fantastica, cu misterul ADANCULUI, al acelui adanc pe care-l simtim in cuvintele Mantuitorului in indemnul dat pescarilor Petru si Andrei, de a arunca mreaja in dreapta corabiei, ”mai in adanc”.

Simboluri ale bogatiei de trairi si intelepciune la care se ajunge mai greu…. la comori…. Pentru  comori de forme, ca un corn al abundentei, aduse la lumina, artista foloseste o tehnica de relief destul de pronuntat, ingloband materiale diferite, sugerand roci erodate de miscarea vie a marii, animale necunoscute, cochilii, totul ca o marturie a unei ETERNITATI care genereaza, care naste mereu…. Care se metamorfozeaza, care structureaza o lume a Luminii, care se hraneste cu foc, cu combustie…. Daca n-ar fi prea mult, as evoca un labirint multidimensional, in care ne putem regasi cu totii, pe calea fiecaruia dintre noi.

Daca ar fi doar atat,  am spune ca este o artista puternica, stenica, solara… Dar expune si un ”turn al Singuratatii”, chipuri umane cu privirea deschisa ”pe dinauntru”. Intre formele necunoscute care sunt aduse de vartejurile de mare aprinsa, se pot vedea chipuri umane, care parca atunci se

nasc… Cristina Tamas expune si desene cu o atmosfera cromatica austere, dar care completeaza lumea de simboluri evocate in pictura.

Impresionanta a fost si marturia artistei referitoare la nevoia de a se exprima prin arta, in sensul ca simte imperios prezenta unei energii care se cere exprimata, daruita celorlalti. De altfel, se simt conexiunile cu stilul decorativ  ”secession”, cu formele sinuoase, curgatoare, vizibile intr-o arhitectura cu mobilier cu tot, gen Antoni Gaudi.

Bucuria intalnirii cu Cristina Tamas, fosta eleva la liceul de arte plastice din Cluj, este intregita si de omul complex, mama a doua fete deosebite si talentate. Dupa ani de zile de munca de creatie

In publicitate, grafica pe calculator, a avut forta reintoarcerii la pictura, la creatia cu cele mai clasice materiale, culoare, forma, linie, desen, dar si textura, relief, mergand pe un drum artistic care este al sau. Un raspuns la darurile de talent si creativitate cu care a fost binecuvantata  de Dumnezeu. In plus, picturile si desenele prezentate de Galeria Mariana Berinde au si ”ceva” care le face potrivite in decorul unei locuinte moderne, a unei ambiante tineresti, dar nu lipsite de dimensiunea meditatiei si a fanteziei.

Felicitari artistei Cristina Tamas si doamnei Berinde pentru promovarea unui talent autentic!

Margareta Catrinu, Cluj, 29 septembrie, 2012

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Galeria Mariana Berinde: Expozitia IMAGINAR – pictura Cristina Tamas

  1. Mariana Berinde zice:

    Multumesc mult D-na Margareta Catrinu.Dumnezeu sa va dea din harul Sau ca sa scrieti intotdeauna asa frumos.Mariana Berinde.

  2. Felicitari GALERIEI, Doamei Mariana Berinde!
    Felicitari Doamnei Margareta Catrinu pentru superbele cuvinte…sofronicele cuvinte !
    Felicitari draga mea prietena!
    Un nou vis devenit realitate pentru tine Cristina ! Felicitari, e un vis frumos! Te trezesti din el si vezi ca realitatea iti ofera continuarea visului. Asta simti cand privesti lucrarile tale. Dinspre IMAGINAR pana in REAL este un drum pavat cu reusite – „pietrele” tale colorate in medii profunde, durabile…rezistente in mintea noastra, a privitorilor. Ca intr-o remanta magnetica ele iti staruie pe retina, pe suflet si in proiectiile a noi visari. O stare de bine si de dor, o stare de transpunere si transformare in ceva din ce in ce mai sensibil, mai pur, mai simtitor, mai veritabil…. Cu dragoste si calda prietenie, Andreea Gheorghiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s