Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian (284-305). Era din Tesalonic si era dreptcredincios, iubind mult pe Hristos şi fiind cunoscut pentru credinţa sa dreptslăvitoare.

Mergând odată la Tesalonic, Maximian a prins pe Sfântul şi l-a aruncat în temniţă, din pricină că acesta mărturisea neînfricat pe Hristos.

În vremea aceea, împăratul îi îndemna pe locuitorii cetăţii să se lupte cu Lie, care era mare de trup şi puternic, încât întotdeauna îi biruia pe toţi cei ce se luptau cu el. Atunci, un tânăr creştin pe nume Nestor a mers la Sfântul Dimitrie în temniţă şi a cerut binecuvântare, ca să lupte cu Lie. Iar Sfântul l-a însemnat cu semnul crucii şi i-a spus: „Şi pe Lie vei birui, şi pentru Hristos vei mărturisi!” Iar Nestor, luptând cu Lie, l-a înfrânt şi l-a ucis. Mâniindu-se pentru aceasta, împăratul, care aflase că Sfântul Dimitrie îl îndemnase pe Nestor să lupte cu Lie, a trimis în temniţă ostaşi care l-au ucis pe Sfântul cu suliţele. Apoi, din porunca împăratului, şi capul Sfântului Nestor s-a tăiat, fiind trimis şi acesta înaintea lui Dumnezeu împreună cu învăţătorul său.

Trupul Sfântului Dimitrie a fost luat de nişte creştini şi a fost îngropat cu dragoste şi cu evlavie.

Trebuie amintit şi faptul că un slujitor al Sfântului Dimitrie, când acesta a fost străpuns cu suliţele, a strâns pe cât a putut sângele Sfântului în orarul ce-l avusese acesta pe umeri, iar inelul pe care îl purtase Sfântul, l-a înmuiat în sângele acestuia şi multe minuni s-au făcut apoi prin el. Aflând Maximian despre toate acestea, neputând suferi faima Sfântului şi minunile făcute de el, a prins pe slujitorul cel credincios, Lupu, şi l-a ucis. Dar, nu ştia necredincioasul că puterea lui Dumnezeu, Care lucrează prin Sfinţii Săi,  nu poate fi stăvilită de răutatea omenească. Sfântul Dimitrie, ale cărui sfinte moaşte sunt izvorâtoare de mir, face până astăzi mari minuni şi totdeauna va face, dând răspuns rugăciunilor celor ce aleargă la ajutorul lui cu credinţă neîndoielnică. Pentru ale lui sfinte rugăciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi!

***

Moaştele Sfântului Dimitrie se află în biserica ce îi poartă numele, din Tesalonic. În partea stângă a bisericii, în apropierea Altarului, se află o biserică în miniatură, cu acoperiş de argint: aici este aşezată racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic al lui Hristos.

Această prezentare necesită JavaScript.

Viaţa Sfântului Dimitrie (film ortodox):

Catedrala Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Tesalonic:

Reclame
Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), Sfinti, TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir

  1. Slavit sa fie Dumnezeu intru sfintii Sai!

  2. Sf Dimitrie roaga-te pentru noi si pentru toti copiii nostri! tamaduiste-ne din boli si neputinte!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s