Toamna la Petrestii de Sus, expozitie de pictura organizata de Galeria Mariana Berinde

Ideea de a duce lucrari de arta, pictura in cazul nostru, pentru a fi vazute intr-un context insolit, intr-o sura, sau puse la soare intr-o livada, poate ca s-a mai vazut si prin alte parti. Dar asocierea evenimentului cu slujba de la biserica si invitarea credinciosilor la ”vernisaj”, savurand arta, dar si frumusetea anotimpului, are in sine o noblete care armonizeaza totul. Chiar asa, dupa cele patru anotimpuri, in acelasi loc, aproape cu aceiasi artisti, aproape sigur cu aceeasi putini oameni care au mai ramas in sat….si totusi….altfel….

Picturile aduse la Petrestii de Sus (exista si un Petresti de Mijloc si unul  de Jos, adica de mai la ses sau vale) apartin pictorilor care expun sau au expus in galeria clujeana, dar si lucrari ale unor consacrati sau ”clasici”din colectia doamnei Berinde, gen Barabas, Lowendal…

Semnificativa este continuarea dialogului inceput cu oamenii in urma cu cateva luni, cand soarele ne orbea cu lumina lui estivala si reluat acum, cand noptile sunt reci si zilele scurte si verdeata se topeste de frig si inghet. Poate ca nici nu mai suntem chiar toti si poate nici aceiasi, satenii stiu sau simt ca si aceasta este in firea lucrurilor: si oamenii se mai imputineaza, se ofilesc de frig, de boli, de varsta. Iar invitatia oferita de artisti prin creatia lor am legat-o de ”ziua  Domnului”, cand e de folos sufleteste sa admiram cateva minute sensibilitatea  asternuta pe panza, adusa la vedere de bucuria  impartasirii Frumosului cu ceilalti.. Le-am povestit despre genurile clasice de pictura, peisaj, natura statica cu fructe si flori, compozitiile cu ”peisaje interioare”, cautarile adevarului propriu tot ca dar al lui Dumnezeu, despre ”cercetarea” pe care e dator fiecare artist sa o fac pentru darul Vietii, al talentului nativ, despre tehnicile  picturale, despre modernitate.

Simteam ca inteleg, ca scurta lectie a atins Ceva inefabil si prea pretios. Chiar daca sunt varstnici si foarte departe de ”lumea dezlantuita”, ritmurile simple ale naturii au construit in publicul nostru de la expozitia ”din iarba” destule posibilitati nu numai de intelegere, dar si de incantare si bucurie. Poate ca istoria locurilor, prin care au trecut rascoale, suferinte ale pedepselor aplicate cu duritate stramosilor iobagi, au lasat urme in austeritatea acestor oameni, scepticism si neincredere. Dar nu si in ce priveste intalnirea cu culoarea, cu pictura si, mai ales, cu Lumina cea de Sus, cea spre care crestem si suntem chemati sa crestem asemenea arborilor sau florilor.

Au fost expuse lucrari de pictura ale  artistilor Cristina Tamas, Teodor Vescu, Cristina Marian,Vera Dan, Eugenia Falcuta, Anca Volcinschi, Mihaela Savu, Barabas Miklos, Margareta Catrinu si clasicii din colectia Berinde. Artistii au savurat arhaicitatea satului, manastirea ”Schimbarea la Fata”din apropiere, aflata in lucru si cu o deschidere cu adevarat ”taborica” spre cer, spre departare, spre OMEGA, adica spre cunoastere si spiritual. Micuta galerie a doamnei Mariana Berinde a marcat inca o expozitie interesanta si deloc gratuita.

                                                                                                    Margareta Catrinu Cluj, 4 nov. 2012.

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Toamna la Petrestii de Sus, expozitie de pictura organizata de Galeria Mariana Berinde

  1. Mariana Berinde zice:

    multumesc mult CUVANT ORTODOX pentru aceasta postare si transmit D-nei Margareta Catrinu cele mai alese ginduri si urari de sanatate si viata plina de bucurii.Cu prietenie Mariana Berinde.

    • Cu mult drag!

      Noi suntem datori sa multumim de fiecare data cand cineva se jertfeste pentru a realiza un eveniment deosebit spre bucuria oamenilor si spre slava lui Dumnezeu. Suntem siguri ca doamna Margareta Catrinu urmareste comentariile care se fac pe site si ca a primit cu bucurie urarile dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s