La Alba Iulia in cetate

De pe-o zi pe alta,poate din instinct,sau  cand te chiama un ”dor de duca” de ne stavilit, o pornesti in lume,cu siguranta cautatorului de comori… Asa m-am grabit si eu la Alba Iulia, auzind ca se organizeaza un salon national de pictura de dragul zilei noastre nationale…

Asa a fost, acum la mijloc de noiembrie. Ce bucurie, sa cauti pe harta adresa galeriei de arta si sa o afli in centrul centrului, pe bulevardul 1  Decembrie 1918, si apoi sa parcurgi strazi care evoca prin numele lor istoria noastra…. Iar in galerie sa intalnesti gazde primitoare, lucrari de arta frumoase, apartinand artistilor locali si nu numai. Cornel Vana, pictor bun din Turda, se pregatea sa-si stranga expozitia iar doamna Voichita Cecalacean, tot pictorita, se pregatea sa-si panoteze lucrarile, tot in aceeasi galerie, urmand ca vernisajul sa fie imediat  dupa amiaza… Tot in galerie, l-am intalnit pe pictorul Calin Anton din Cluj, venit pentru posibilitatea programarii unei expozitii personale in Alba Iulia. Partea comerciala a galeriei avea spre vanzare,  pe langa culori, pensule si alte materiale pentru artisti, si picturi de mare calitate demne de orice galerie din tara sau Bucuresti, dar si de prin orasele vestite europene…

Am fotografiat totul, am retinut nume ale unor artisti ale caror picturi mi-au placut. Un portretist bun, Florin Bosanceanu, cu un ”Petre Tutea” emotionant, flori, peisaje semnate de prof. univ. dr. Traian Marza (indrumator al obstii UAP. Alba), iconari, pictori ca Valentin Ladaru, Nicolae Muntean sau Bogdan Britoiu. L-am admirat si pe pictorul clujean Vasile Gheorghita, obiecte de sticla si ceramica decorativa moderna.

De-acum, mai spre miezul zilei, era asa de frumos si luminous, incat am pornit spre Catedrala Reintregirii, spre locurile pe care romanii le venereaza, Sala Unirii, muzeul, apoi spre locul martirajului capilor rascoalei din 1784, Horia, Closca si Crisan. Surprizele bune au continuat miraculos. Spre cetate, noi cai de acces, prin vechile porti restaurate ingrijit, santul de apa curatat si adus la nivelul constructiei medieval originale, zidurile vechi restaurate, cladirile vechi la fel, pavimente de piatra, zone verzi, chiar verzi si proaspete, spre sfidarea toamnei prelungite. Iar in zona muzeului Unirii, spatiul generos este decorat cu cateva reprezentari ale unor martori anonimi ai istoriei, intruchipand in bronz provocarea unui dialog cu un rafinat si curtenitor burghez si doamna sa plina de dantele, cu o batrana moata coborata cu nepotul ei in targul Balgradului, cu donita plina de mere… Si cu sperante si vise, cu dureri inabusite, nestinse, dar verticale si  indreptatite… Cu privirile indreptate spre inalturi, chiar daca in fata strajuiau cladirea Unirii si reprezentarile marilor romani intrati in istorie prin seriozitatea si tenacitatea luptei pentru implinirea unui ideal atat de vechi si indreptatit ca unitatea nationala. Un falnic si monumental Mihai Viteazu pe cal, victorios pentru eternitate,  un fragment de pe columna lui Traian evocand  curajul si temeritatea dacilor care radeau cand mureau, ramasi cu toata frumoasa lor istorie inca in mister, sa speram ca nu si in uitare…. Atmosfera locului traia un timp dincolo de timp, vantul care bate unde vrea aducea din eternitate vuietul multimii de iobagi rasculati adusi inlantuiti, sa asiste la crudul martiraj. Toate acestea erau prezente  in rezonanta clopotelor sfinte ale catedralei. Da, era totusi ziua lui Mihai Viteazul, cu multime de flori depuse in fata celui care a luptat si a reusit prima oara unirea noastra intr-o unica tara asemeni Daciei.

Istoria este vie, palpita la Alba Iulia, intrebarile despre noi si destinul nostru sunt la fel de vii si ele. Raspunsurile sunt toate in legile dumnezeiesti, in cuvantul iubirii, al bunatatii, in intelepciune si armonie. Iar minunata catedrala cu parfum de ctitorie veche, poate brancoveneasca, nutrita de sacrificiile multimilor de mesteri Manole sfinti in multimea de Sfinti necunoscuti ai romanilor, ne primeste pe toti sa fim uniti cu Viulin fata altarului.

In catedrala, siruri de credinciosi se rugau la icoane, aprindeau lumanari, cu o credinta reala, sincera. Era ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, a ostilor ingeresti, a ierarhiilor ceresti!

Arhitectura cu specific national de inceput de secol XX, cu un plan inspirat dupa cel al bisericii manastirii Curtea de Arges, cu o picture bizantina foarte valoroasa, realizata de pictorul Costin Petrescu (maestrul studentului la arte frumoase, Arsenie Boca)…

Iesirea din cetate se face prin alta poarta, poate poarta prin care a intrat victorios Mihai Viteazul. Am inteles ca cetatea stelata, cu fortarete in colturi, este unica prin aceste parti ale Europei si ca fondurile necesare restaurarii sunt fonduri europene. Eu mi-am luat ramas bun de la Cetatea care are concentrata atata istorie nationala, sperand ca steaua pe care o reprezinta planul ei, vazut din inaltul cerului, sa ne inalte in lumina, cu tot ce avem noi mai bun, cu tot ce suntem noi ca suflet, ca ideal national!

Imaginile sunt toate marturii a acestor locuri spre care ar trebui sa alergam mereu, ca spre capitala spirituala a romanilor. Cine stie, poate ca orasul Alba Iulia ar putea ajunge curand o capitala cultural europeana, vremelnic si pe merit, daca ar castiga in competitia cu alte orase ambitioase ale continentului. Pana atunci, suntem asteptati la Alba Iulia, in Cetate!

Si un gand bun pentru regii nostrii, Ferdnant Intregitorul si Maria, care strajuiesc intrarea in incinta sacra a Catedralei, ctitoria in care au fost incoronati ca regi ai tuturor romanilor.

  Margareta Catrinu,Cluj,14 nov.2012

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Reportaj. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s