Din învăţăturile Sfântului Părinte Arsenie Boca

„Stiti sau ati auzit ca multi Il cauta pe Dumnezeu in „ceruri” si ca ar vrea sa mearga cu avionul la El sau cu niste gloante care ar trece prin nu stiu ce straturi. Noi nu trebuie sa-L intelegem pe Dumnezeu in acest mod, adica stand pe undeva departe, nu stiu in ce hau de lume. Dumnezeu nu locuieste in departare, ci in inimile oamenilor. Imparatia lui Dumnezeu nu este la cine stie ce departare, ci sta inlauntrul nostru. O imparatie a iubirii lui Dumnezeu si a iubirii de oameni, in care se oglindeste chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Prin urmare, realizati in inima aceasta cunostinta a imparatiei lui Dumnezeu, aceasta constiinta curata.”

„Tine-te, mentine-te constient in neincetata prezenta a lui Dumnezeu. Astfel, altfel iti savarsesti datoriile, altele iti sunt cuvintele si mai ales roadele.’

„Dobandeste-ti practic o mai buna incredere in purtarea de grija a lui Dumnezeu, ca El iti simplifica o multitudine de griji care tocmai de El atarna si nu de tine. Singurul lucru e sa te intrebi adesea: ce vrea Dumnezeu cu acestea? din silinta de a talcui cat mai bine vointa lui Dumnezeu. de a intelege cat mai limpede ce vrea El sa faca sau sa se faca. Sa nu iei cu usurinta indrumarea aceasta, de a lasa toate in seama lui Dumnezeu, si sa te formezi (sau sa te diformezi) lasator sau delasator.’


„Sa ai puterea si ingeniozitatea organizarii simple a lucrurilor, care prin neoranduiala lor se fac complicate, Lucrurile puse si mentinute in ordine sunt simple si odihnesc.”

„Citeste asimiland, nu simplu citind – ca nu-i vorba de-a implini o norma, ci un canon – aceasta-i norma sau principiul. Citeste traind, nu memorizand. A citi traind, bucurandu-te de frumusetea unei idei, te construieste constient si subconstient, iar timpul scoate cele sadite acolo asa, candva, ca pe ale tale. Ceea ce ramane dupa ce ai uitat tot ce ai citit aceea iti apartine cu adevarat; aceea ai asimilat. Deci nu te indrum de-a citi ca sa-ti incarci memoria, aceasta e bibliografie si slava desarta; ci de a creste sufletul si pe aripile artei mantuirii.”

„Grijeste-te de ceea ce atarna de tine. Iar o grija care a facut-o Dumnezeu atarnatoare de om e a atarnarii sale de El. Grija omului de Dumnezeu simplifica grija omului de om: asa va avea de toate, pe cand, daca omul Il va exclude pe Dumnezeu de la conducerea lumii si a vietii, va avea si atunci, dar ca un hot, nu ca un fiu, pana va ajunge sa nu mai aiba nimic.
Dumnezeu nu Se lasa expropriat.”

„Fii intotdeauna cu Dumnezeu daca vrei ca El sa fie cu tine.”

„Domnul da si Isi revarsa darurile Sale cu indurare celui ce primeste cu o smerita recunostinta; iar de la cel nerecunoscator i se va lua si ceea ce i se pare ca are.”

„Lauda-L pe Dumnezeu si vei primi sigur lauda de la El.”

„Cine Il uita pe Dumnezeu pe acela si Dumnezeu il va uita cu mila Sa.”

„A venit bunastarea, multumeste-I lui Dumnezeu si bunastarea iti va fi puternica. A sosit nenorocirea, multumeste-I lui Dumnezeu si nenorocirea se va curma. Slava lui Dumnezeu pentru toate.”

„Fie prin munti, fie prin vai, ma las purtat de mana nevazuta a Providentei, numai sa ma duca in patria cea de sus.”

„O, daca ne-am folosi de cartile Sfintei Scripturi, asa incat propria noastra inima sa devina o carte scrisa in Duhul lui Dumnezeu”

„Omul cu constiinta curata sufera, dar pacea sufletului sau este netulburata.”

„Dupa cum nu poti opri vantul, tot asa nu poti opri gandurile rele. (…)
Asa cum nu tii o scorpie in san, tot asa sa nu tii un gand rau in inima ta.’

„Cine traieste rau aceluia rau ii va fi. Cine face raul tocmai pe acela il va ajunge raul.”

„Un om cu buna constiinta poate sa se imprieteneasca cu oricine, iar cel rau se chinuieste si nu are liniste nici in singuratate.”

„Cine saraceste pentru Dumnezeu dobandeste o comoara care nu se imputineaza. In masura in care omul taie de la sine mangaierile acestei lumi, in aceeasi masura se invredniceste de bucuria lui Dumnezeu intru Duhul Sfant. Cu cat esti mai departe de lume, cu atat esti mai aproape de Dumnezeu.”

„Lepadarea de sine nu se realizeaza dintr-o data sau o data pentru totdeauna, ci trebuie timp si rabdare: timp, pentru deprindere si rabdare, pentru greutatea ei. Rabdare trebuie sa avem mai intai cu noi insine, ca sa nu cadem in intristare; apoi trebuie sa aiba si altii rabdare cu noi pana deprindem desavarsit lepadarea de sine.

Daca invatam practic lepadarea de sine si sporeste dragostea in inima noastra, rabdarea inceteaza de a mai avea insusirea negativa de necaz si se schimba in bucurie. „Cu toata intristarea mea, sunt covarsit de bucurie,”(IICor.7,4) Cand avem lepadarea de sine si dragostea, ocara se face ca lauda si lauda ca ocara.”

„Viata duhovniceasca are multe greutati de invins, mai ales din partea mandriei. Patima importantei, boala locului de cinste sau a numelui de cinste, boala obrazniciei, neascultarea, grairea impotriva, mutrele, posomorarea, groaza de umilinta, toate acestea sunt forme in care se dezvolta si se inmulteste mandria in suflet.

Mandria si toti puii ei sunt pricini de conflicte, de nemultumiri, de fatarnicii, de racire a dragostei si de umplere a sufletului de rautate. Sub influenta acestei patimi, mintea aluneca pe panta nebuniei.

Ce e de facut? In momente de limpezime de minte, ca sunt, sa ne dam seama ca la mijloc e o patima, un duh rau, care ne trage de minte cu o logica foarte stransa, ca sa ne scoata afara din ascultarea lui Hristos.

Sa ne dam seama ca mai avem ceva in noi neatins de „logica” aceasta: constiinta. Deci sa ascultam constiinta si nu dreptatea noastra, sa cautam ca mai este Cineva Care ne-ar mai putea ajuta sa ajungem la liniste. Daca intinzi mainile dupa ajutor, vei fi ajutat, caci „Inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.” Asa incepe smerita cugetare care normalizeaza mintea. Smerita cugetare e inceputul smereniei. Aceasta nu e o virtute a firii sau expresia neputintei, ci izvorul smereniei, e Harul lui Hristos. Nu de la oameni, nici din carti, nici de la ingeri, ci „De la Mine va invatati ca sunt bland si smerit cu inima si veti afla odihna sufletelor voastre.”(Matei 11,29)

Suntem in furtuna cu sufletul numai atata vreme cat traim la suprafata, la expresia cea mai dinafara a vietii duhovnicesti. Cand insa ne mai adancim sufletele acolo unde ne asteapta Hristos de la Sfantul Botez sau de la orice Taina a Bisericii, primim cuvantul Lui care imprastie furtuna. El este izvorul smereniei care reechilibreaza sufletul de bantuielile mandriei. De la aceasta experienta, incepem sa iubim crucea lui Hristos si crucea noastra, cu firea primim si credem ca taierea voii proprii e, intr-un cuvant, curatirea de patimi.”

„Odata, candva, omul se ascunsese de Dumnezeu, cel putin asa a crezut ca se poate ascunde. De atunci, omul nu-L mai vede pe Dumnezeu, pentru ca L-a alungat de la sine, L-a scos din inima sa. Noi, insa, fara El, nu suntem in situatia normala, suferim lipsa Lui.
Dar acum Dumnezeu S-a facut Om si S-a aratat noua. De acum, El poate fi gasit, inca e ascuns, nu prea departe de noi: in Tainele Sale, in Biserica Sa si in constiinta noastra, si in toate nevointele pentru El.

Dar, pana nu-L cauti zbuciumat, ostenit, pagubit, pacatos, jefuit, rastignit, nu-L gasesti, ca si cand n-ar fi.

Lenea, traiul tihnit in lumea aceasta, placerea, slava nu-L vor gasi niciodata; cel putin cu toba de ocari. Pe calea multumirii de sine, pe calea slavei desarte, pe calea iluziilor, nu te vei intalni cu Dumnezeu niciodata. Dar te vei intalni cu El pe calea tuturor umilintelor, mai ales cele pentru El; ca primele spurca inima si intuneca ochiul, iar cele de al doilea curatesc inima si lumineaza ochiul care L-ar vedea.

El ii iubeste pe toti, pe toti cei ce-L iubesc pe El si fac din cuvintele Lui viata din viata lor. La acestia, vine si petrece intr-insii dimpreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, dupa cum Insusi a zis (Ioan 14,23).

Cand Dumnezeu locuieste intr-un om, omul acela se vede mai pacatos decat toti oamenii si mai prejos decat toata faptura si pe toti mai buni decat el. La realitatea aceasta il aduce lumina dumnezeiasca pe om. De aici incepe lumina curata si vederea de Dumnezeu.

Staruind in nevointe, tinem pe Dumnezeu cu noi; El e cel ce ne ajuta din masura in masura si intru aceasta ramane cu noi.

Sunt si in vremea noastra oameni care Il cauta pe Dumnezeu. Noi nici nu-L cautam si nici nu-L pierdem, nu-L vedem si nu ne vede… (credem noi). Ce impacare usuratica. Noua ne ajunge viata noastra, alta valoare nu cautam sa-i dam.

Imparatia lui Dumnezeu inlauntrul nostru este, dar noi suntem in imparatia patimilor si nici macar nu pricepem asta. In noi, nu-s hotarari, nu-i cautare. Tanjim, drept, doar spre ofilire nu spre regenerare.

In noi e prea putina viata, fiindca Hristos nu traieste intru noi ca sa ne-o imbogateasca, ci noi de noi ne traim zilele de pe o zi pe alta, sterse, cenusii, fara vreo raza.

Noi nu-L gasim pe Dumnezeu, fiindca nu ne obsedeaza acest lucru, suntem multumiti in mizeria noastra, in haina noastra de carne, si n-am jurat moarte acestui fel banal de a fi.

Noi nu-L vedem pe Dumnezeu, pentru ca nu suntem curati cu inima de catre cele din lume si de catre noi insine si nu-L vedem, pentru ca-L despartim de neasemanata-I cruce, ce o are de purtat nevazut printre noi si in locul nostru, pana la sfarsitul veacului acesta.

Firea noastra se zguduie si refuza crucea lui Hristos, din toate fibrele ei. De aceea, noua ni se arata hristosi mincinosi. Acestia sunt pe masura priceperii noastre… Vedem doar pe cei cu care ne asemanam.

Dumnezeu este odihna sufletului nostru in dar si Dumnezeu in sufletul nostru Se odihneste. El e Acela Care-i face pe Sfinti icoanele Sale intre oameni. Graiul lor e simplu, cum numai Dumnezeu stie sa vorbeasca lucrurile Sale de pe celalalt taram – asa ne vorbi unul pentru care Dumnezeu S-a legat sa taca.”

( Despre îndumnezeirea omului prin har, volumul I)

Daca doriti sa cititi, puteti descarca aici cateva carti:

Parintele Arsenie Boca, Cararea imparatiei

Parintele Arsenie Boca, Cuvinte vii

Parintele Arsenie Boca, Despre rugaciune

Parintele Arsenie Boca, Despre rugaciune, predici, scrisori, marturii

Parintele Arsenie Boca, Ganduri

Parintele Arsenie Boca, Ridicarea casatoriei la rang de Taina

Parintele Arsenie Boca, Tinerii, familia si copiii nascuti in lanturi

Parintele Arsenie Boca, Trepte spre vietuirea in monahism

O sinteza a lucrarii Parintelui Arsenie Boca

Profetia pictata a Parintelui Arsenie Boca

La Viforata, pe urmele Parintelui Arsenie Boca

Marturii din Tara Fagarasului despre Parintele Arsenie Boca

Alte marturii despre Parintele Arsenie Boca

Marturia Parintelui Pantelimon despre Parintele Arsenie Boca

Pe urmele unui Sfant. Despre Parintele Arsenie Boca

Sfantul Parinte Arsenie Boca – o colectie de articole

Articole interesante pe net:

Avva Arsenie Boca – rugaciunea, transfigurarea si minunea in firescul vietii. “DOAMNE, AI MILA DE NOI SI PUNE FOC TEMNITEI IN CARE TE TINEM!”

PARINTELE ARSENIE BOCA (†28 nov. 1989) SI CHEMARILE LUI DUMNEZEU (“Cele sapte surle”) pe… Cararea Imparatiei: “Mai tare si mai duios de cum a chemat Iisus pe oameni, nu-i poate chema nimeni de pe lume”

Minuni vechi si noi ale parintelui Arsenie Boca

Minunea de la mormântul Părintelui Arsenie Boca – Mărturia Părintelui Ciprian Negreanu

Părintele Arsenie Boca – urmărit de Securitate şi pe patul de moarte Citiţi mai mult: Părintele Arsenie Boca – urmărit de Securitate şi pe patul de moarte

Prorociri despre Romania – Parintele Arsenie Boca

Film documentar:

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), Sfinti, TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Din învăţăturile Sfântului Părinte Arsenie Boca

 1. Pingback: Din învățăturile Parintelui Arsenie Boca. “Pentru o alunecare a omului de la nume la număr au să dea seama toţi înzestraţii lui Dumnezeu” « Regăsirea frumosului pierdut

 2. Titus Berinde zice:

  Dumnezeu locuieste in inima Regelui Nostru Mihai I al Romaniei

  Abia astept sa citesc cele doua carti,despre Casa Regala a Romaniei, pentru a afla spiritul marilor devoti ai cauzei romanesti, a caror slujire loiala pentru adevar si dreptate, din trecutut ne indeamna la autoperfectiune si incredere pentru un viitor mai moral si mai demn.
  Nimic nu este mai important intr-o familie crestina romaneasca, decit respectul ,recunostinta si dragosta copiilor si nepotilor, datorata parintilor si bunicilor lor.
  „Portretul Reginei Ana a Romaniei”va fi o carte indragita de romani, deoarece pentru noi icoana nobila a mamei, este bogatia noastra de nepretuit, fiinta cu forta regeneratoare a ceea ce este mai esential si mai pur in sufletul familiilor noastre,
  Ea este sotia si mama, a carei generozitate, daruire de sine si imensa dragoste pentru copii si nepoti, este intotdeauna sprijinul de incredere si de unire al familiei, chemandu-ne la sfintenie si ascultare, imbogatindu-ne sufletele cu iubirea si respectul fata de parinti si credinta in Dumnezeu.
  Am aceeasi inalta pretuire si pentru convingerile tatalui meu, veteran de razboi in varsta de 94 de ani, care a rezistat cu demnitate multor suferinti, atit in perioada celui de al Doilea Razboi Mondial, cit si in perioada grea ce a urmat „pacii postbelice”, a republicii de sorginte bolsevico-comunista.
  :”Stiu ca tot ce este esential si important in experienta trairii umane a rezultat din faptul ca omul a avut o Patrie si s-a Inradacinat intr-o traditie”, sunt cuvintele lui Martin Heidegger, folosite ca motto, la publicarea de catre tatal meu a unei lucrari stiintifice, marturisindu-mi ca l-a impresionat senul adinc al gandului, ce dezvaluie modelul propriu al trairii tineretii lui din perioada Regalitatii, rezumind crezurile si convingerile ferme ale tatalui meu, a felului in care va trebui sa ne gindim in viitor existenta, sa ne intelegem pe noi insine, sa ne respectam istoria si eroii neamului romanesc, pentru o adevarata si dreapta schimbare a Romaniei..
  Pentru satisfacerea nevoii de adevar a multor cetateni romani, care nu au trait in perioada Regalitatati, se cuvine astazi sa urmam, cu si mai mare determinare si vointa, calea respectului si a dragostei pentru parintii nostri, calea credintei in Dumnezeu, marturisita de M.S.Regele Mihai I al Romaniei si impartasita publicului inca din 1990 cu ocazia interviului luat la Versoix de scriitorul si istoricul Mircea Ciobanu.
  Intrebat fiind ati urit vreodata?, Suveranul Romaniei raspunde cu relevanta simtire crestineasca: „Nu. Din ura nu creste nimic. Ea este sterila. Important este sa nu-ti pierzi credinta!…Cine isi pierde credinta,chiar daca se afla pe vapor, e ca si cind si-ar pierde busola, se rataceste”..
  Am aflat astfel convingerile si gandurile cu intelesuri adinci ,revelatoare de adevar si dreptate crestinesca ce alcatuiesc nu numai profilul Omului de Stat, dar si chipul indragit al Regelui Nostru, Omul profund religios, pentru care „puterea nu inseamna decit a fi in slujba celorlalti” si pentru care cea mai importanta carte ramine Cartea Sfanta Biblia si cuvantul sfant a lui Dumnezeu.
  M.S.Regele ne spune cu rabdare si blindete parinteasca si ce a cautat si a aflat „pentru ca suferinta unei vieti departe de Tara Lui sa capete semnificatie”, suferinta care nici in prezent nu a putut fi depasita. Cred ca o parte a raspunsului trebuie sa-l aflam cercetind si constiintele noastre.
  Trebuie sa intelegem si noi romanii ca „DREPTATEA ESTE TOTUNA CU ADEVARUL”, la fel cum zilele trecute, Inalti membri ai Guvernului M.S.Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii, impreuna cu distinse oficialitati religioase si administrative ale Londrei au adus inalta lor pretuire si importanta apreciere Suveranului Romaniei, Coroanei Regale, Familiei Regale a Romaniei si poporului Sau.
  Cu aceasta fericita ocazie a Festivitatilor Omagierii Oficiale la Londra a personalitatii Regelui Mihai I, luptator „de o viata intreaga pentru practicarea marilor virtuti,pentru renasterea nadejdii romanilor” vom intelege oare si noi romanii, ca Regele „E inca aici pentru noi, plin de rabdare, de intelepciune si de iubire nesfarsita pentru Tara Lui, si asteapta inca sa ne serveasca de pe Tronul Tarii Sale”? Totul e posibil, „Totul depinde de noi! Nu maine, chiar acum”!
  Astazi un roman adevarat, responsabil pentru viitorul copiilor lui, trebuie sa renunte la resmnare, la teama si tacerea vinovata, si sa aibe o atitudine civica militanta si demna, pentru a ne scutura de cosmarul care ne impresoara si ne sufoca toate initiatvele si solutiile de salvare a Romaniei.
  Pe noi, multimea de cetateni romani ortodocsi, cu credinta in substanta crestinismului apostolic al Sfantului Andrei, cine dintre politicienii de azi ne asculta, intreaba si ne reprezinta in Parlamentul Romaniei, astfel ca optiunile si crezurile noastre temeinice, pentru RESTAURAREA MONARHIEI CONSTITUTIONALE, sa prinda viata cit mai curind in folosul Tarii si a recuperarii increderii in noi insine?
  Avem mare nevoie de Regele Nostru, aici acasa in Tara, pentru a restaura respectul pentru munca noastra si a ne salva de cei care ne paraziteaza Patria. Trebuie sa ne luptam pentru adevar si dreptate si sa rezistam prezentului, depasindu-ne prin credinta suferintele si greutatiile cotidiene.
  Inca din 1990, Regele Mihai ne marturiseste:”Sunt insa suferinte absurde. Acestea sunt foarte greu de suportat. N-au un inteles, par sa vina dincolo de orice necesitate. Cind o suferinta isi gaseste rostul, ea incepe sa-ti vorbeasca in felul unui educator, iar cel mai bun educator se foloseste de exemple concrete”.
  Regele Nostru ne indeamna cu intelepciune sa avem incredere in rostul si regulile institutiilor Statului, pentru ca „Un credincios nu se teme! Si acolo unde nu este teama, nu este nici tiranie”, destainuindu-ne cu blindete parinteasca un crez esential fiintarii noastre chemindu-ne la credinta: „Ceea ce sintem e darul dat de Dumnezeu noua. Ceea ce devenim este darul nostru catre Dumnezeu”.
  Se cuvine acum sa devenim si noi mai demni si mai morali, rugindu-ne si urmand convingerile crestinesti de credinta ortodoxa ale Suveranului Romaniei, care ne marturseste cu bucurie ca a redescoperit permanent, in itreaga Sa viata: „semnul egal pe care Dumnezeu L-a pus intre oameni, in pretioasa Rugaciune”, ce l-a emotionat de nenumarate ori pe Regele Nostru invitandu-ne sa ne imbogatim sufletele noastre insusindu-ne-o cu aceeasi bucurie in inimile noastre:

  „Parinte ceresc, care ai facut oamenii dupa asemanarea Ta,
  care-i iubesti pe toti, nu ingadui ca familia noastra sa se
  desprinda de Tine ,faurind bariere de rasa sau de culoare!
  Precum Fiul Tau, Mantuitorul nostru, s-a nascut dintr-o femeie evreica
  s-a bucurat de credinta unei femei siriene si a unui soldat roman,
  i-a primit bine pe grecii, care L-au cautat si a lasat
  sa-I poarte crucea un african, asa invata-ne si pe noi sa-i primim la fel
  pe toti de toate rasele, ca pe mostenitorii ,
  IMPARATIEI LUI ISUS CHRISTOS DOMNUL NOSTRU !”

  Prin credinta „chiar datoria fata de Patrie ti-o indeplinesti mai tare” este convingerea ferma a M.S.Regelui, impartasindu-ne un adevar al confruntarii Natiunii noastre cu istoria, cu destinul nostru al tuturora cu noi insine: „Eu stiu ca de nimic nu s-au temut comunistii mai mult decit de credinta oamenilor in Christos. Daca ei au propovaduit ateismul, a fost pentru ca numai asa puteau sa scoata pe oameni de sub cea mai puternica Protectie” Dumnezeu sa ocroteasca Londra si Bucurestiul, Casele Regale a Romaniei si Regatului Unit al Marii Britanii! De sarbatoarea Sfintului Andrei urez: La multi ani fericiti! Excelentei Sale Directorul Casei Regale a Romaniei Dl.av, Andrew Popper, cu admiratie si cel mai profund respect pentru devotamentul, loialitatea si onoarea dv. de a fi cu inalta competenta in serviciul si slujirea Suveranului Romaniei si a Familiei Regale.
  TRAIASCA REGELE SI PATRIA!

 3. Mariana Berinde zice:

  Felicitari D-le Titus Berinde pentru acest excelent comentariu sau mai bine spus omagiu adus Casei Regale a Romaniei! si Majestatii sale Regelui Mihai al Romaniei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s