Expozitia de pictura dedicata poetului national, Mihai Eminescu

DSC00518

In seara zilei de 15 ianuarie 2012, iubitorii artelor plastice s-au intalnit cu arta pusa sub semnul marelui Eminescu, drept ofranda a creatie picturale intru memoria stelei care-a rasarit intr-o iarna „candva..” Cand luminat / Si luminand / S-au aratat / Din cand in cand /… Pe orice pisc / Punand senin….”

Mihai Eminescu al nostru, cel care, de 163 de ani, ”ca raul care-si mana / trecutu-n viitor…/, ”ne uimeste, ne copleseste cu genialitatea, cu actualitatea  sa, deopotriva cu misterul sau ori cu bucuria versurilor sale..

 Artistii care expun  pe simezele Galeriei Mariana Berinde din Cluj ne marturisesc prin culori, forme, linii, starile interioare si imaginarul generat de metafora universului eminescian, univers cultural devenit reper viu al sufletului romanesc.

Elena Amariei, Eliza Maria Comsa, Margareta Maria Catrinu, Agneta Labancz Cismasiu, Vera Dan, Martha Deleanu, Eugenia Sofia Falcuta, Felicia Ilie, Cristina Marian, Cristian Porumb, Gabriela Ranga, Ana Rus, Corina Rus, Mihaela Savu, Dorina Scridonesi, Rodica si Adrian Tarta, acestia sunt pictorii care semneaza lucrarile expuse in galeria  Mariana Berinde. Personalitati creatoare diferentiate prin varste si cautari plastice originale reusesc sa creeze in spatial expozitional al galeriei o unitate, o armonie care ne duce gandul la armonia mai mare a culturii noastre si, de ce nu, la unicitatea ”rotunda” a culturii noastre aflate sub sacralitatea credintei crestine. Anotimpurile, padurile strafulgerate de lumini si raze, miscatoarele pustietati ale dealurilor-valuri, ierni troienind carari, pasarele ascunse-n ramurele, flori albastre rasfrante in mii de petale, lunci inmiresmate unde vantul ”canta racoros”, poate si tentatia haosului, ca spatiu al genezei, al visului… si scrisori, cuvinte, unde ”ingeri canta-n plangeri”. Intr-un cuvant, publiculului i se ofera un loc de visare, de meditatie.

 Mostenirea ”miracolului Eminescu” se cuvine apreciata si reapreciata cu sentimentul unei comori infinite, cu convingerea in care au crezut fie criticul literar si sustinatorul poetului Titu Maiorescu, fie Nicolae Iorga sau Ion Calinescu, si nu in ultimul rand, filozoful si ganditorul Constantin Noica. Acesta afirma ca cele 44 de caiete ale lui Eminescu si care reprezinta peste 7000 de manuscrise, (acum  reproduse in volume splendide ca grafica, accesibile mai ales in marile biblioteci ale Romaniei) sunt ”mostenirea miraculos ramasa, prin care ni s-a facut un dar de care n-au avut parte alte culturi, fie si cele mari. La scara culturii noastre, functia lui Eminescu poate fi mai vie decat cea a lui Shakespeare in Anglia sau a lui Goethe in Germania, caci el nu e un simplu poet, nici un simplu suflet nenorocit, ci o constiinta de cultura completa, de la deschiderea spre matematici, pe care abia le cunoaste, pana la aceea catre istorie, pentru care avea un organ deosebit.” (Constantin Noica, Introducere la miracolul eminescian, p.33.)

De  meditat si pentru fiecare dintre noi, pentru generatiile de tineri care se adapteaza crizelor si migratiilor prin lumea larga, poate si oamenilor de cultura si nu in ultimul rand celor care incearca sa faca destinul romanilor in politica, in Europa, in lume si dincolo de Lume acum, in mileniul trei.

In ce priveste pictura si arta expusa in galeria Mariana Berinde, expozitia  valoroasa dedicata poetului Mihai Eminescu poate fi vazuta pana la sfarsitul lunii ianuarie. Felicitari artistilor si doamnei Mariana Berinde.

Margareta Catrinu, Cluj, 18 ianuarie 2013

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Expozitia de pictura dedicata poetului national, Mihai Eminescu

  1. Mariana Berinde zice:

    Multumesc mult Cuvant Ortodox pentru aceasta postare si doamnei Margareta Catrinu pentru comentariu competent. Mariana Berinde.

  2. Am si eu o serie de picturi si desene inspirate din poeziile lui Mihai Eminescu pe blogul meu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s