Expozitia de pictura si grafica artistei Marta Deleanu, Galeria Mariana Berinde

DSC00612In seara zilei de 14 februarie 2013,in galeria Mariana Berinde a fost sarbatoare. Sarbatoare a artei, prilejuita de intalnirea publicului clujean cu pictura si grafica  artistei Marta Deleanu.

In galerie, au fost prezenti scriitori, plasticieni, prieteni ai artistei,c u un cuvant: oameni obisnuiti cu frecventarea salilor de expozitii si cunoscatori ai limbajului artistic contemporan.

Peste 40 de lucrari de pictura si grafica ne chemau  din ”ferestrele ” creatiei doamnei Deleanu spre un univers sincer, spontan, de mare diversitate. Flori,peisaje, sate, cetati, canale venetiene, ape, arbori, frunze, iezi si capre, motive crestine, de pe la noi, de mai departe… ”Din pulberea lumii imi strig bucuria ca sunt intru Cel care este” – asa am simtit starea creatiei, mesajul artistei Marta Deleanu, folosindu-ma de versul inspirat al poetului Nichifor Crainic.

Nascuta la Turda, (oras vechi daco-roman, vestit  in perioada medievala prin istoria framantata  sau prin oamenii de cultura pe care i-a dat ), a terminat Liceul de Arte Plastice din Cluj in 1967 si studii universitare la Bucuresti, absolvind Institutul Nicolae Grigorescu, sectia de grafica, in 1974.

Pentru creatia si drumul unui artist, studiile sunt importante, iar pentru doamna Marta Deleanu, contactul cu ”scoala nationala de la Bucuresti”, cu elita artistica ce continua traditiile lui Aman sau Ressu, Ciucurencu sau Baba inseamna autenticitate in demersul creator, mobilitate, nevoia permanenta de reinventare, sinceritate si prezenta frecventa in expozitii.

Debuteaza la Cluj in galeria Echinox, 1969, marcand apoi o succesiune de alte expozitii personale, dintre care amintim: 1972, Teatrul Turda; Menton, Franta, 2000; Galeria Veche, Cluj, 2002; Sopron, Ungaria, in 2004; la Carol Park Hotel Bucuresti, in 2008; la Asociatia Tour D’Art, Turda, in 2011 si in ianuarie 2013, la Casa Adria, Galeria Unirea din Targu Mures.

Este membru al UAP din Romania, filiala Bucuresti, participand la saloanele organizate de obstea artistilor la Bucuresti, dar si la Cluj. Expune la Sala Dalles in Bucuresti in 2002, 2003, la saloanele anuale de la Muzeul de Arta din Cluj in 2002-20011, dar si in alte orase din tara: Gherla, Brasov, Odorhei, Tg.Mures sau in strainatate: Chantilly 2001, Elvetia; Casa Maghiarilor Budapesta 2008; la zilele Turzii si inca multe altele, creatia sa fiind apreciata atat de amatorii de arta, dar si prin premii nationale si internationale. Colaboreaza cu Societatea culturala Filarmonia din Turda, fundatia Teleky, Lions Club, dar si cu galeria Mariana Berinde, in 2011. (Peisajul de iarna de la Petrestii de sus, dec. 2011).

Cred ca punerea in lumina a acestei frumoase cariere artistice devine semnificativa pentru calitatea si unicitatea creatiei sale expuse in galeria Mariana Berinde. Chiar daca mult timp artista a lucrat mai ales grafica, ilustratii si coperta de carte, afise, acum a dobandit o libertate si o  capacitate de esentializare  in pictura, in culoare. Cu multa fantezie, reia si tehnici grafice pe care le combina cu pastelul diafan si imaterial, gasind prin aceste ”colaje” de tehnici si materiale semnificatii care comunica privitorului metafore ale vietii, ale frumosului etern, ale sacralitatii.

Sensibilitatea gestului pictural, culoarea dispusa in largi tuse transparente, nuante curate si fine, difuzate si intrepatrunse, confera lucrarilor expuse un ”confort” spiritual, poate mai degraba un reconfort sufletesc  necesar omului modern… Aceasta transparenta a  tehnicilor fluide, care face zidurile Venetiei iluzorii, care dematerializeaza  piatra, dar lumineaza infinitul, umbrele si adancimile, genereaza  simbolizand metamorfoza vietii asa cum ”Trec vremile, ca niste ape si fata lumilor o spala” (Vasile Voiculescu).

In expozitie. sunt prezente si cateva picturi cu o cromatica intensa, de culori complementare, luminoase, puse in tenta plata, fara ”vibratii” fizice, materiale, dar care creeaza un contrast vesel si jucaus, asemeni motivului animalier preferat, iedul si capra. Perechile de culori galben-violet, rosu-verde se asociaza afectiv si simbolic cu trairi primordiale, experimentul plastic avand in acest caz calitati estetice si psihologice, totodata, degajand prin combustie , ”conflict” armonic, energie si luminiscenta.

In prezentarea pe care i-am facut-o in seara vernisajului, am atins pe langa atatea gingasii si calitati artistice si ceva din generozitatea sufletului sensibil de artist care ofera (prin licitatii) sprijin copiilor defavorizati.

Publicul iubitor de arta poate vedea expozitia pana in 4 martie 2013. Imaginile care insotesc textul sunt realizate  in seara vernisajului, cu convingerea ca vor vorbi la modul virtual despre creatia unui artist contemporan care traieste si creeaza in spiritul unor idealuri eterne, autentice.

Felicitari artistei Marta Deleanu si doamnei Mariana Berinde pentru frumoasa expozitie prezentata publicului clujean.

GALERIE FOTO

Margareta Catrinu, duminica, 17 februarie 2013.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Expozitia de pictura si grafica artistei Marta Deleanu, Galeria Mariana Berinde

  1. Mariana Berinde. zice:

    Multumesc Cuvant Ortodox pentru aceasta frumoasa prezentare a fotografiilor din galerie si multumesc in mod deosebit Doamnei Margareta Catrinu pentru competentul comentariu artistic cu care insoteste fotografiile profesioniste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s