De la Moscova, în Israel (6)

20130701_112100In dimineata urmatoare, am ajuns si in Nazaret,  unde a locuit  Mantuitorul cu familia Sa  pana la propovaduire.

Punctul cel mai reprezentativ al orasului cred ca este Catedrala Buneivestiri, construita de catolici, avand o arhitectura foarte interesanta, desigur: in forma de M de la Maria, iar cupola  reda un crin intors cu corola in jos cu 16 petale.

In subsolul ei, exista o grota pe locul unde ingerul Gavriil i-a binevestit Maicii Domnului ca va naste pe Mesia, iar pe zidurile ce inconjoara incinta Bisericii, exista mozaicuri cu reprezentari ale Maicii Domnului din diferite tari care o cinstesc.

Lucru ciudat, desi m-am invartit de vreo trei ori pe langa mozaicuri, nu am reusit sa il identific pe cel rusesc, Rusia fiind tara unde  Maica Domnului poate ca e cinstita in cel mai inalt grad, spun  asta in cunostinta de cauza dupa ce traiesc de doi ani in Moscova. In schimb, in mozaicul Maicii Domnului ce apartine Greciei, e prezenta Vladimirskaia, una dintre icoanele protectoare ale Rusiei…

Nu departe de catedrala catolica a Buneivestiri, exista si Biserica Ortodoxa a Sfantului Arhanghel Gavriil, care adaposteste si un izvor al Maicii Domnului…

Tot in acea zi, am urcat si pe muntele Tabor, mai precis, am fost urcati, pentru ca drumul este destul de abrupt, desi asfaltat, cu niste serpentine complicate. Cea mai mare parte din grup erau persoane  trecute de varsta tanara, plus ca eram in contratimp, asa ca am  inchiriat un autobuz care ne-a urcat pana la Manastirea Ortodoxa greceasca a Schimbarii la Fata, locuita evident de maici romance (dealtfel, a fost ctitorita de romani), unde am facut Acatistul Schimbarii la Fata si ne-am inchinat la o icoana Facatoare de minuni a Maicii Domnului, am inteles ca ajuta in principal femeile care nu pot naste si isi doresc copii. Dealtfel, imprejurimile Betleemului sunt locurile de pelerinaj cele mai indicate pentru persoanele de sex feminin care au problema de mai sus, in sensul ca la manastirea Sfantului Savva, ele primesc un fel de finic care poate fi muiat in ceai si, cu rugaciune la Sfantul Savva si cu post, unele au nascut copii chiar la o varsta inaintata.

Apoi, nu departe de Betleem, exista Grota Laptelui, unde, conform traditiei, Maica Domnului L-a alaptat pe Mantuitorul si stanca pe care ea a stat s-a albit. Calugarii catolici au construit o Biserica pe acel loc si au pus in vanzare pliculete cu praf din grota respectiva, care luat amestecat cu apa si cu credinta puternica, poate rezolva problema nefertilitatii. Nu in ultimul rand, icoana de pe Tabor (mai pe larg despre acestea in articolul din Lumea Credintei, nr 113-114. 2012-2013) .

In acea zi, am mai vizitat, daca imi aduc bine aminte ,si biserica din Cana Galileii, unde Mantuitorul a prefacut apa in vin si am vazut vasele originale in care s-a savarsit aceasta minune. In Biserica, se afla si moastele Sfantului Apostol Simon Zilotul.  Aici, e bine sa vina si sa se roage persoanele care nu se pot casatori si isi doresc sa se casatoreasca.

Tot in acea zi, am vizitat si cateva Biserici din custodia catolicilor, adica cea de pe locul unde s-a facut inmultirea painilor si a pestilor sau a primatului lui Petru, undeva pe malul marii Galileii. Impresia generala este de… pustietate, inauntrul lor, nu au nici macar catapeteasma, de exemplu, pe locul inmultirii painilor, se afla doar o masa de altar sub care poti vedea stanca pe care a stat Mantuitorul cand a savarsit minunea. Si doua icoane imparatesti bizantine, in rest, golatate si raceala. Nu am nimic cu catolicii insa cred ca in toate locasurile administrate de ei din Locurile Sfinte, nu adie  deloc harul Duhului Sfant. Nici macar la catedrala Buneivestiri. Incerci  doar o durere mare pentru ca Mantuitorul a plecat de acolo. Totusi Bisericile sunt situate pe malul Marii Galileii si valurile care izbesc tarmul manastirilor catolice compenseaza pustiul din ele.

Exista insa nu departe de Biserica Inmultirii Painilor, mai exact in Capernaum, pe locul unde a fost casa Sfantului Apostol Petru, o biserica ortodoxa  avand o iconografie unica, o  adevarata Theofanie pe malul Marii Galileii. Nu prea imi dau seama daca au pictat rusi sau greci, nu sunt specialist, dar am fotografiat cam tot ce am putut si sper sa pot posta toate pozele pe net pentru iconarii avizati.

Tot in aceasta zi, am vizitat si am facut baie in Iordan. De fapt, era un afluent al Iordanului. Baile in Iordan sunt interzise si s-a creat un fel de bazin, special amenajat, in care se poate face baie. Locul unde S-a botezat Mantuitorul de catre Sfantul Ioan Botezatorul poate fi vizitat doar o data pe an, de Boboteaza. In apa raului, traiesc un fel de pesti destul de mari, lumea spune ca ar fi sfintiti si ca pe craniu, sub piele, li se formeaza semnul Crucii. Nu  sunt primejdiosi insa te gadila la picioare cand intri in apa si am inteles ca au proprietati chiar curative.

Darie

Alte episoade ale acestui pelerinaj:

De la Moscova, în Israel (1)

De la Moscova, în Israel (2)

De la Moscova, în Israel (3)

De la Moscova, în Israel (4)

De la Moscova, în Israel (5)

De la Moscova, în Israel (7)

Acest articol a fost publicat în Reportaj. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la De la Moscova, în Israel (6)

  1. melania zice:

    pestii se cheama somni , au mustati

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s