Părintele Cleopa Ilie: Noi erezii şi secte. Martorii lui Iehova.

corabia_ortodoxa

Călăuză în Credinţa Ortodoxă.

Capitolul 3

Noi erezii şi secte

3. Martorii lui Iehova

Martorii lui Iehova sau studenţii în Biblie, zişi şi milenişti[1] sau russelişti, este una din cele mai periculoase secte care acţionează şi în ţara noastră. Adepţii ei s-au numit „russelişti”, după numele întemeietorului, „milenişti”, ca unii care răspândesc învăţătura despre „mileniu”, „studenţi în Biblie”, ca unii ce ar studia mai serios decât ceilalţi Biblia şi, în fine, „martorii lui Iehova”, ca singurii „mărturisitori” ai lui Iehova.

Întemeietorul sectei lor a fost Carol Russel, comerciant din America, născut la Pittsburg, statul Pennsylvania, în 1852, din părinţi irlandezi, prezbiterieni, emigraţi în America.

Ajungând în contact cu adventiştii, ei s-au molipsit de învăţăturile acestora despre inexistenţa iadului şi despre apropiata a doua venire a Domnului pentru aşezarea împărăţiei de 1000 de ani pe pământ. Russel s-a apucat să cerceteze Biblia şi a ajuns la concluzia că aceste învăţături ar fi conforme cu ea şi că venirea a doua nu se va face în scopul judecăţii, ci al restabilirii sau al restaurării, iar mileniul are un caracter purificator.

În 1872, înfiinţează un cerc al „studenţilor în Biblie” – făcând începutul sectei – iar în anul 1874, scrie cartea „Scopul şi modul venirii a doua a Domnului”. Anul 1874 era data fixată de adventişti pentru venirea a doua a Domnului în trup. Profeţia însă nici de data aceasta nu s-a împlinit, ceea ce a descurajat pe aderenţi. Russel însă le furnizează explicaţia că Hristos a venit, dar numai în duh, şi nu L-a văzut nimeni, că a venit precum Însuşi spunea că va veni: „ca un fur”, nevăzut. De la 1874 la 1878, spunea el, sunt cei trei ani şi jumătate (Apoc. 14, 14-20). Apoi, în 1878, a început să-Şi arate marea Sa putere şi să întemeieze împărăţia Sa, iar în primăvara anului 1878, au înviat Apostolii, dar şi ei sunt asemenea lui Hristos, fiinţe spirituale invizibile ochiului omenesc.

Deşi la început a colaborat cu adventiştii, în cele din urmă, Russel se desparte de ei şi, în anul 1879, înfiinţează revista „Turnul de veghe”, scrisă de el şi tradusă în mai multe limbi, între care şi română. El a scris apoi şi cărţi pe care le-a răspândit prin mijlocirea Societăţii de Biblie şi de tractate: „Turnul de veghe”, din Brooklin (Statele Unite), înfiinţată şi condusă de el în acest scop, în acest oraş avându-şi domiciliul şi Russel.

Dar scrierea doctrinară de temelie a lui Russel este „Studii în Scriptură”, în şapte volume. Şi Russel s-a înşelat în socoteli. El şi-a prevestit moartea, fixând-o pentru anul 1914, când avea să fie şi venirea a doua; dar n-a murit decât doi ani mai târziu, în 1916, călătorind prin California.

La noi în ţară, iehoviştii au pătruns mai întâi prin mijlocirea unor unguri în Ardeal. Prin 1920, un român din America, Ioan B. Sima, molipsit de doctrina „martorilor”, este trimis în România, ca să organizeze secta. Neobţinând nici aprobarea necesară, o organizează pe baze comerciale, înfiinţând la Cluj casa de editură „Viaţa”. Însă în 1927, convins că iehoviştii – sub masca religioasă – tind spre anarhism, părăseşte secta, demascându-i toate planurile. Încercările iehoviştilor americani de a-l împăca rămân zadarnice. Conducerea sectei o iau nişte unguri, iar propaganda şi-o susţin prin revista „Turnul de veghe” şi prin alte reviste şi broşuri fără de autor, fără indicarea datei, editurii etc. La adunările lor, cântă din cartea „Imnurile zorilor mileniului”[2].

Învăţăturile specifice iehoviştilor sunt:

a) Cunoaşterea exactă a datei venirii a doua;

b) Mileniul – împărăţia lui Hristos de o mie de ani;

c) Nu există suflet nemuritor, omul neavând suflet, ci luând suflet (adică fiinţă vie, sufletul nefiind altceva decât viaţa); deci nu există nemurire. Învierea este un dar deosebit al lui Dumnezeu, dat celor aleşi ai Săi;

d) Nu există iad şi chinuri veşnice; păcătoşii la înviere vor fi nimiciţi; învierea va fi o restaurare sau o restabilire la loc a lucrurilor, aşa cum le-a făcut Dumnezeu la început;

e) Sfântul Duh nu este o Persoană a Dumnezeirii, ci numai o energie a Tatălui – deci nu există Sfânta Treime;

f) Iisus Hristos este o creatură a lui Dumnezeu pe pământ. El a fost numai om şi ca om a murit pe cruce pentru totdeauna;

g) Nu există nici o sărbătoare.

Celelalte rătăciri sunt comune cu ale altor sectari, având mai multe puncte comune cu adventiştii.

Arhimandrit Cleopa Ilie, Călăuză în Credinţa Ortodoxă, apărută cu binecuvântarea P.S. Eftimie, Episcopul Romanului, Ediţia a IV-a revizuită şi adăugită de Arhimandrit Ioanichie Bălan, Editura Episcopiei Romanului, 2000.

Vedeţi şi:

Vechi erezii

Marea schismă

Biserica Catolică învaţă greşit următoarele puncte doctrinare mai importante

Uniaţia

Noi erezii şi secte. Baptiştii.

Noi erezii şi secte. Adventiştii.

Penticostalii

Nazarenii sau Pocăiţii

Evangheliştii

Secerătorii. Inochentiştii. Tudoriştii.

Teosofii

Spiritiştii


[1]Numele de milenişti nu poate fi specific acestei secte, deoarece mai sunt şi alte secte mileniste, şi anume: toate care au rătăcirile privitoare la mileniu (împărăţia de o mie de ani).

[2]În anul 1961, a apărut propria lor traducere a Bibliei în limba engleză, în care îşi introduc ereziile lor; cea mai grosolană fiind aceea că Iisus Hristos nu este Dumnezeu, ci una din creaturi. Această organizaţie sectară a devenit una din cele mai bogate din lume. Scopul fundamental al iehoviştilor este de a aduce cât mai mulţi oameni în „singurul adăpost”, care este secta lor. De aceea, ei umblă din casă în casă, ca să-i determine pe oameni să intre în secta lor, împărţindu-le din belşug publicaţiile Societăţii „Turnul de veghe”. Sub masca unei organizaţii religioase, se ascunde una din cele mai mari întreprinderi economice, bazată pe o îngrozitoare exploatare a credulităţii adepţilor săi, transformaţi, printr-o strategie bine pusă la punct, în fiinţe fără voinţă proprie, care execută orice dispoziţii sau ordine primite de sus, cu un fanatism rar întβlnit şi foarte periculos. Este suficient să amintim că, după credinţa „martorilor”, orice organizaţie în afară de cea a lor este satanică. Cât despre convingerile lor religioase, acestea sunt atât de rătăcite faţă de dogmele creştine, încât cu greu ar putea cineva să-i recunoască fie şi caracterul de sectă creştină. Aceasta, pentru că „martorii lui Iehova” resping principalele învăţături şi practici ale credinţei.

După ei, Iisus Hristos este o creatură a lui Dumnezeu pe pământ. El n-ar fi înviat, ci, în locul Lui, ar fi înviat Arhanghelul Mihail. Resping Biserica, preoţii, icoanele, sfinţii, crucea. Nu au un cult propriu-zis, acesta fiind înlocuit de răspândirea produselor societăţii „Turnul de veghe”.

Reclame

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în CUVÂNT ORTODOX, Misionarism (Misiologie), TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Părintele Cleopa Ilie: Noi erezii şi secte. Martorii lui Iehova.

 1. Lili Ulea zice:

  VA ROG VOI CRESTINI ADEVARATI SA NU LUATI IN SEAMA ACEASTA SECTA PERICULOASA, SA NU CITITI DIN CARTILE LOR, SA-I TNDEPARTATI CU TOATA PUTEREA.

 2. martorul credincios zice:

  inainte de a improsca cu noroi ar trebui sa va mai documentati in privinta doctrinei Martorilor lui Iehova. La punctul f) de pilda. Isus Hristos este intruparea arhanghelului Mihail, care s-a intors la cer dupa inviere, deci Mihail in cer, Isus pe pamant. Intr-adevar un arhanghel este o creatura. Afirmatia ca Isus este arhanghelul Mihail este sustinuta de Biblia asa cum o stiti si voi, dar un singur verset – verificati-va Bibliile

  Apocalipsa 3:14 Iar îngerului Bisericii din Laodiceea scrie-i: Aşa spune cel care este Amin, martorul credincios şi vrednic de crezare, începutul creaţiei lui Dumnezeu:

  verset ce sustine afirmatia ca cel ce este Amin (Isus Hristos) a fost creat.

  Doar ca sa constatati ca nu cunoasteti doctrinele Martorilor, nu ca sa va arat ca e doctrina corecta. Martorii lui Iehova nu au afirmat niciodata ca Isus a fost doar om pe pamant si atat.
  Afirmatia asta o fac musulmanii, si anume ca Isus e un profet uman salvat de Allah de la crucificare.

  Si anume in Coran, sura An-Nisā’ capitolul 4 versetul 157 (Surat An-Nisā’ 4:157) in araba si engleza aici: http://quran.com/4/157

  In mod clar musulmanii nu sunt Martori ai lui Iehova, nu?

  Mai documentati-va.

  • martorul credincios zice:

   ma scuzati, completez si cu http://quran.com/4/171 – in versetul 171 din Coran scrie ca Isus a fost doar un simplu mesager al lui Allah, si ca Allah nu are nevoie de in Fiu. deci musulmanii au asta scris in Coran, nicidecum nu veti auzi un Martor al lui Iehova facand o astfel de afirmatie. (nu iehovist nici milenist nici russelist, astea sunt denumiri inventate de cei deranjati de cultul „Martorii lui Iehova”)

 3. martorul credincios zice:

  la punctul g) tin sa va atrag atentia ca exista o sarbatoare la Martorii lui Iehova pe data de 14 nisan (calendarul evreiesc) care coincide cu pastele evreiesc si este in apropierea pastelui catolic (dupa cum pica 14 nisan la evrei – aproximativ in aprilie calendarul gregorian), dar la Martori sarbatoarea se numeste „Comemorarea mortii lui Isus Hristos” (eveniment ce coincide calendaristic cu Cina cea de taina din Biblie), pe principiul ca in Biblie Isus le-a cerut apostolilor si deci crestinilor sa continue sa tina Cina.

  In mod simbolic se da din mana in mana vin si paine, urmand sa se serveasca cei ce cred ca vor fi inviati la cer din cei 144.000 de care se zice in Apocalipsa ca vor domni in ceruri alaturi de Isus, iar cei ce cred ca au speranta de inviere terestra nu se servesc, ci dau farfuria de paine si paharul de vin mai departe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s