Părintele Cleopa Ilie: Noi erezii şi secte. Penticostalii.

corabia_ortodoxa

Călăuză în Credinţa Ortodoxă.

Capitolul 3

4. Penticostalii

Se mai numesc şi „tremurători” sau „spiriţi”, sau îşi mai spun „Biserica lui Dumnezeu Apostolică”.

Numele de penticostali vine de la cuvântul grecesc „penticosta”, care înseamnă Cincizecime. Ei susţin că toţi membrii sectei lor au botezul cu Duhul Sfânt şi cu foc, pe care l-au primit Apostolii la Cincizecime prin pogorârea Duhului Sfânt („spirit”, cum zic ei).

Li se mai zice „tremurători”, din cauza tremurărilor pe care le manifestă sub pretinsa influenţă a Sfântului Duh pogorât asupra lor şi „spiriţi”, fiindcă pretind a avea pe Sfântul Duh în darul vorbirii în limbi, ca şi Apostolii după Cincizecime.

Făcând din această credinţă punctul central al vieţii şi învăţăturii lor, au reconsiderat toate celelalte puncte ale credinţei creştine în funcţie de acesta, subordonându-le, ca importanţă şi prioritate, acestuia, constituindu-se astfel în sectă.

Originea sectei este tot în America, datând de abia de la începutul secolului al XX-lea, fiind înfiinţată din sânul baptiştilor, de predicatorul baptist Carol Parham. Acesta a început să propovăduiască rătăcirea că Sfântul Duh se revarsă din nou cu putere la o apropiată a doua pogorâre a Sa şi că, la 3 ianuarie 1911, S-a şi pogorât deja peste 13 persoane.

În România, secta penticostală a venit direct din America, prin câţiva români de acolo, printre care câştigase teren încă înainte de 1910, fiind susţinută şi propagată chiar printr-o revistă în limba română, „Vestitorul Evangheliei”, redactată în oraşul Akron – Ohio, de un oarecare Paul Budeanu, român originar din judeţul Arad.

Paul Budeanu a tradus în româneşte mărturisirea de credinţă a penticostalilor, intitulată „Declararea fundamentului adevărat al Bisericii lui Dumnezeu”. Cu Pavel Budeanu, stăteau în legătură penticostalii din România, al căror şef a fost de la început Ioan Bododea din Brăiliţa, fost predicator, propaganda susţinându-şi-o prin reviste editate de el, ca „Glasul adevărului” şi „Ştiinţa Sfinţilor”.

Învăţăturile specifice penticostalilor sunt următoarele:

a) Credinţa în mileniu;

b) Pe lângă botezul cu apă, este de trebuinţă şi cel cu Duhul Sfânt şi cu foc, pe care l-au primit Apostolii la Cincizecime şi prin care se primeşte darul vorbirii în limbi;

c) Pentru ca Biserica să nu fie moartă, trebuie să aibă darul Sfântului Duh, iar pentru a obţine acest dar, se cere rugăciune şi post, adică nemâncare;

d) Botezător poate fi numai cel ce are darul vorbirii în limbi (în timp ce la baptişti şi la alte secte poate fi numai cel rânduit de comunitate);

e) Slujbele duhovniceşti sunt cele ale predicatorilor, proorocilor şi prezbiterilor – aleşi din Biserică şi ordinaţi (sfinţiţi ca preoţi prin punerea mâinilor). Ordinaţiunea nu se poate pierde;

f) În adunări, pot vorbi şi femeile;

g) Sfântul Duh purcede şi de la Fiul;

h) Păcătoşii daţi afară din adunare nu mai pot fi reprimiţi,

În celelalte puncte ale credinţei, se aseamănă cu ceilalţi eretici, îndeosebi cu baptiştii, din rândul cărora s-au format.

Cultul este simplu: câteva cântări, însoţite de vorbirea în limbi şi predici (toate acestea au loc într-o atmosferă plină de neorânduială, aşa cum se vede din capitolele tratând despre vorbirea în limbi – glosolalia)[1].

Arhimandrit Cleopa Ilie, Călăuză în Credinţa Ortodoxă, apărută cu binecuvântarea P.S. Eftimie, Episcopul Romanului, Ediţia a IV-a revizuită şi adăugită de Arhimandrit Ioanichie Bălan, Editura Episcopiei Romanului, 2000.

Vedeţi şi:

Vechi erezii

Marea schismă

Biserica Catolică învaţă greşit următoarele puncte doctrinare mai importante

Uniaţia

Baptiştii

Adventiştii

Martorii lui Iehova

Nazarenii sau Pocăiţii

Evangheliştii

Secerătorii. Inochentiştii. Tudoriştii.

Teosofii

Spiritiştii


[1]Între timp, au apărut numeroase alte secte care au preluat de la penticostali interesul pentru „experienţa Duhului Sfânt”. Amintim câteva dintre acestea: Adunarea lui Dumnezeu, Biserica lui Dumnezeu, Biserica lui Dumnezeu a Profeţiei, Biserica Internaţională a Evangheliei, Biserica Baptistă Penticostală a Voii Libere, Biserica Penticostală Internaţională Unită şi multe altele. În mare, doctrina acestor secte este asemănătoare celei baptiste, dar se diferenţiază prin câteva puncte, în primul rând prin accentul ce-l pun pe „pogorârea Sfântului Duh” asupra lor.

Unele secte penticostale susţin două trepte ale experienţei harului: „naşterea din nou” şi „botezul cu Duhul Sfânt”, iar altele adaugă încă una, cea a „sfinţirii”. Penticostalii dau o importanţă deosebită glosolaliei sau „vorbirii în limbi”, susţinând că această harismă, ce presupune autonomia limbii care vorbeşte fără vreo legătură cu mintea, este semn că cel ce o posedă a primit „botezul Sfântului Duh”, treapta ultimă a stării de har. Alături de glosolalie, penticostalii mai susţin că puterea Duhului se manifestă în ei şi prin „profeţie şi darul vindecărilor minunate”. Diversitatea foarte mare a sectelor penticostale presupune, după cum este lesne de bănuit, şi o mare diversitate de învăţături specifice.

Anunțuri

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în CUVÂNT ORTODOX, Misionarism (Misiologie), TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Părintele Cleopa Ilie: Noi erezii şi secte. Penticostalii.

 1. sara zice:

  Cum de nu ne este frica sa vorbim in locul Lui D-zeu, a Duhului Sfant? Caci Duhul Sfant este o persoana din Sfanta Treime, D-zeu Atotputernic suveran in acest univers, deci care poate si vrea sa comunice cu noi, caci asa a spus Domnul Isus „Nu va voi lasa orfani, ci va voi trimite Duhul adevarului…….care va convinge lumea de pacat, neprihanire si judecata……..samd…” Ioan 16:7-11.
  Nu au fost sfinti parinti care au vorbit in limbi, au profetit, au avut vedenii, descoperiri dumnezeesti? Nu a lucrat D-zeu prin ei cu semne si minuni? Sa luam seama sa nu vorbim impotriva Lui D-zeu fara pricepere si intelepciune!
  Shalom!

 2. sara zice:

  Rugaciunea Sfantului Vasile cel mare este exact felul de rugaciune pe care il practica penticostalii in situatii duhovnicesti de atac al celui rau. Shalom!

 3. A alege diferiti sfinti ca patroni personali, in speranta ca un sfant e mai sunt decat altul si poate fi mai eficient in a ajuta si a te pune sub ocrotirea sa, este o intoarcere la paganismul venerarii unor zei cu competente teritoriale sau functionale si despre care se credea ca pot ajuta in diferite domenii. Ori Biblia ne invata ca sfintii nu primeasc inchinare, pentru ca inchinarea si cinstirea i se cuvine numai lui Dumnezeu, cf. primei porunci. Iar Sf. Pavel ne spune ca sfintii pentru noi sunt numai modele de urmat. (Evrei 13:7) Ori acatistierul Ortodox la pag.115, inalta ruga catre prezumtivii parinti ai Maicii Domnului. Ioachim si Ana, cu toate ca Biblia nu ne spune numele lor: „cantari de lauda aducem voua noi, rugatorii vostri; iar voi ca cei ce aveti indrazneala catre Dumnezeu, paziti-ne cu rugaciunile voastre de toate primejdiile,” De ce e refuzata chemarea Domnului ns. Isus Hristos care zice: „Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati si eu va voi da odihna.” (Matei 11:28)

 4. DN zice:

  Hmmmm….apărută ca rezultat al Marii Schisme din 1054, „ortodoxia” oare ce o fi …nu tot o sectă ? Sunteți jalnici, în frunte cu tine nea Cleopa! Pierdeți teren și vă e frică că nu mai aveți enoriași care să vă umple buzunarele…..

 5. Vasile zice:

  Ce aberatii! Tot textul e presarat cu idei subiective si subtile, menita sa fure putin cate putin din adevar.
  1. Penticostalii nu sunt secta, ci cult
  2. Tremuratori sau spiriti: e prima data cand aud
  3. Nu sustin ca toti membri au Duhul Sfant, pentru ca nu e asa
  4. Duhul Sfant chiar se revarsa din nou cu putere, citeste Biblia sa vezi care sunt cerintele Lui Dumnezeu cu privire la acest aspect
  5. Conditiile de a fi botezator, adica cel care boteaza, nu sunt cele mentionate de dvs.
  6. Prezinti postul intr-o maniera cel putin ciudata. probabil ar trebui citit proorocul Isaia pentru a ne lamuri despre adevaratul post

  Cred ca sunt de ajuns aceste putine argumente. Articolul e foate slab documentat si plin de pareri subiective, nedocumentate.

  Dumnezeu sa te lumineze!

 6. vivian zice:

  raspund celor 3 pocaiti Chibici, Vasile si Dn,cat si a pocaitei Sara care au postat aici:
  1. Pocaitii de orice nuanta si culoare nu au succesiune apostolica.
  2.Va invit sa studiati versetele care va privesc:In vremurile din urma se vor scula multi Proroci mincinosi care vor insela pe multi!Sa nu-i credeti!
  3. In randul penticostalilor si nu numai sunt cele mai multe cazuri de dezacsati si depresivi! Statisticile o arata si numarul real este mai mare!
  4 . In spatele adeptilor pe care ii faceti se afla binecunoscuta spalare de creere!
  5. Toti mai marii vostri sunt foarte bogati au case si masini scumpe pentru ca” pocainta”voastra este o mare afacere!Urmariti banii, ajutoarele, afacerile si tot ce va aduce foloase!Unii din Pastorii vostri au amante si deviatii sexuale!
  6. Va laudati cu vindecari , dar nu voi le faceti ci DUMNEZEU pentru mila Sa aratata celui care s-a rugat si potrivit credintei acestuia.
  7. Aveti cel mai mare nr. de pastori si propovaduitori ipocriti! una ziceti alta faceti!Biblia si doctrina voastra e pentru cei multi si prosti voi sunteti cei putini si destepti care sunteti „tari”, mancati carne nu ca fraierii carora le dati un hardau de lapte !
  8. Ati inceput pentru a avea mai multi adepti adica noi cotizanti sa puneti cruci pe biserici pe biblii sa va luati vesminte divers colorate si nu va ocupati decat de ai imita pe altii!Pai cum ramane cu inaintasii vostri ca ei s-ar rasuci in mormant ca erau impotriva acestor practici! Nici ceas la mana nu aveati voie sa purtati!de televizoare si internet nici vorba ca E SATANA!sa nu mergeti la facultate ca acolo e Dracul, sa nu mergeti la spectacole sau cinema ca e Satana?
  Sa va fie rusine !pentru ca nici voi nu intrati si nici pe altii nu-i lasati! Aveti peste 35.000 de ramuri si secte cu muzica roc satanista cu caderi in lesin si spume la gura cu zeci de mame tinute la cratita care mor de tinere ca fac 10 -12 copiii si unele chiar nu au voie!
  Care au in casa din 8 copii 6 cu handicap pentru ca mostenesc o boala genetica si ziceti ca asa a fost voia Domnului! Despre care Domn vorbiti? Ce pocainta aparati?
  Parinti care isi bat copii si ii nenorocesc pe viata? Soti care isi bat sotiile si nu dau bani in casa, dar propovaduiesc evanghelia?Acestea sunt realitati!
  Apoi va invatati adeptii ca orice ar face au raiul asigurat daca se pocaiesc!ca Duhul sfant ii va invaia in ziua de apoi ! ca fara duhul sfant nu vad Raiul! Oare unde este smerenia?
  da ce faceti cu aceea care desi zic ca au Duhul sfant curvesc? fura? mint? bat sotia? nenorocesc copii? Aveti voi raspuns la toate nu? Ca pocainta este individuala si fiecare raspunde in dreptul sau!
  Crestinii ortodoxi cred in Isus Hristos de ce ii bagati pe toti in iad?La fel pe toti care nu sunt penticostali , care nu cred ca voi,ca doar numai voi aveti parte de rai nu? De ce nu mergeti voi in Statul Islamic sa faceti adepti acolo?! va e frica ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s