Pictura Amaliei Crisan

DSC01225

Amalia Crisan este o ”pictorita” nascuta in 2001 la Cluj.

”Jurnalul” ei de creatie incepe pe la cinci ani, cand deprinde povestirea evenimentelor din viata ei,  fara cuvinte, jucandu-se cu culori.

Aceste adevarate minuni, culorile, puse in toate modurile posibile, devin vii, active, transformandu-se in adevarate personaje din ”gradina de meditatie” a copilului-pictor. Cu aceste culori-personaje, putem sa ne intelegem in mod enigmatic, tacut, cand  ii privim picturile.

Ca si lumea ei redata prin culori, mica artista Amalia Crisan este la fel de tacuta si aplecata spre minutia lucrului cu pensula si culorile. Este in stare sa lucreze cateva ceasuri, fara intreruperi, prinsa  de gandurile, de imaginarul ei. La lectiile noastre, Amalia isi aduce panze sau cartoane mari, (uneori foarte mari), culori de toate felurile, de la pasteluri, la culori acrilice, tempera, pensule de toate marimile si formele, pe care le foloseste ca pe niste adevarate fiinte pricepute si specializate. Ceea ce simtim, atunci cand adancim descifrarea jocului de forme si culori din multimea de ”lucrari” ale Amaliei, este, dincolo de sinceritate, de candoare, emotia unor sentimente adanci, transferate lumii imediate, flori, peisaje, multe animale (inrudite cu jucariile oricarui copil), copaci, orase, ape, in plina lumina sau nu, pe frig sau caldura, vesele sau mai putin…vesele.

Amalia descopera spontaneitatea ebosei pregatitoare, dar si adancirea tainei studiului, meditatie care structureaza deja un inceput de gandire simbolica, de universalizare a lumii proprii, a formarii unei unicitati, specifice cautarilor artistului de acum si de totdeauna.

Mare este bucuria noastra cand vedem preferintele Amaliei pentru creatia unor pictori celebri (Viorel Margineanu, Paul Klee, Klimt, Matisse, Luchian, Grigorescu si altii) ale caror lucrari le cerceteaza cu toate seriozitatea… toate acestea, poate, pentru ca a folosit grafia, linia colorata, inainte de a sti sa  scrie sau a privit cu atentie imagini, reproduceri de arta, inainte de a avea un vocabular sau cuvinte pentru a exprima ce intelegea cu adevarat.

Pentru aceasta frumoasa expozitie a Amaliei Crisan (a doua ”personala”), se bucura prietenii acestei fetite care nu a plans niciodata, care s-a jucat pictand flori sau propriile povesti, dar avand marea sansa a unor parinti iubitori si idealisti, care o sustin si care cred in talentul si inflorirea darurilor cu care Dumnezeu le-a binecuvantat copilul si familia.

 

                                                          Margareta Catrinu, Cluj, sept. 2013   

Expozitia cu picturile acestei fetite deosebite se vor putea vedea incepand cu 21 octombrie 2013 (vernisajul la ora 18), la Centrul de Cultura Urbana al Primariei Cluj, pavilionul Casino din Parcul Mare al orasului Cluj-Napoca.

 

GALERIE FOTO

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Pictura Amaliei Crisan

  1. MARIA PUSA, LAS VEGAS zice:

    Felicitari AMALIA, mi-o amintesc sfioasa si tacuta cu cata seriozitate se apleca supra pamzelor….Succes pe mai departe.E o pictorita multicolora.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s