Festivalul Şahist “Toamna Severineană”

Toamna SeverineanaIn perioada 4-6 octombrie 2013, s-a desfăşurat Festivalul Şahist “Toamna Severineană”, festival şahist ce a fost inclus în manifestările “Toamna Severineană” organizate în Municipiul Drobeta Turnu-Severin. Acesta a inclus două turnee de şah: unul de Şah Blitz (în data de 04.10.2013) şi unul de Şah Rapid (în zilele de 05 şi 06.10.2013) ambele turneee fiind desfăşurate în sistem open (deschise la toţi participanţii) şi omlogate la Federaţia Internaţională de Şah FIDE.

 Festivalul şahist s-a organizat de catre Şah Club Oltenia Craiova în parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Drobeta Turnu-Severin şi Asociaţia Pro Logos şi a avut ca loc de desfăşurare Hotelul Continental din Drobeta Turnu-Severin, unde sportivii au avut condiţii deosebite de joc precum şi condiţii foarte bune de cazare şi masă.

Sponsorii care au contribuit la organizarea evenimentului sunt: SoftNet Consulting Arad, Netstorm Timişoara şi Printtech Timişoara.

1)Date tehnice

Turneele au avut un fond de premiere total de 15.000 lei ce a atras o participare foarte selectă, fiind cel mai puternic turneu de şah rapid şi blitz organizat în Romania.

      La compeţie au participat:

–          12 Mari Maeştrii Internaţionali şi 2 Mari Maestre Internaţionale

–          7 Maeştrii Internaţionali şi 1 Maestră Internaţională

–          8 Maeştrii Naţionali

Dintre aceştia menţionăm participarea:

–          Mareleui Maestru Internaţional Constantin Lupulescu – campionul României la Şah şi component al echipei olimpice a României

–          Marelui Maestru Internaţional Vladislav Nevednichy – fost campion al României la Şah şi component al echipei olimpice a României

–          Marelui Maestru Internaţional Milos Perunovic – component al echipei olimpice a Serbiei

–          Marei Maestre Internaţionale Cristina Foişor – campioana Romaniei la Şah şi componentă a echipei olimpice feminine a României

–          Marei Maestre Internaţionale Irina Ionescu  – fostă componentă a echipei olimpice feminine a României (din Drobeta Tr. Severin)

–          Maestrei Internaţionale Raluca Sgârcea  – medaliată cu bronz la Campionatul Naţional Feminin (din Drobeta Tr. Severin)

      In total au participat la turneu 70 de participanţi:

–          din 4 ţări: România (55), Serbia (12), Moldova (2) şi Irlanda (1)

–          30 de sportivi cu titlu de maestru, maestru internaţional sau mare maestru internaţional

–          20 de sportivi severineni

–          7 sportive (2 junioare şi 5 senioare)

–          8 juniori

–          7 seniori cu vârsta mai mare de 60 de ani.

Astfel, turneul pe lânga participarea unor şahisti foarte puternici a avut şi o largă deschidere, dând posibilitatea jucătorilor locali şi celor tineri să se confrunte cu jucători foarte titraţi internaţional. Rezultatele turneului au fost următoarele ( http://chess-results.com):

Clasament Turneu Şah Rapid

Clasament Turneu Şah Blitz

Loc

Titlu

Nume, Prenume

Ţara

Puncte

Loc

Titlu

Nume, Prenume

Ţara

Puncte

  1

MMI

Lajthajm Borko

SRB

7.0

1

MMI

Nevednichy Vladislav

ROU

7.5

2

MMI

Perunovic Milos

SRB

7.0

2

MMI

Lajthajm Borko

SRB

7.0

3

MMI

Jianu Vlad-Cristian

ROU

6.5

3

MMI

Pap Misa

SRB

6.5

4

MMI

Lupulescu Constantin

ROU

6.5

4

MMI

Szabo Gergely

ROU

6.5

5

MMI

Berescu Alin-Mile

ROU

6.5

5

MMI

Jianu Vlad-Cristian

ROU

6.5

6

MI

Petrisor Adrian

ROU

6.5

6

MMI

Lazic Miroljub

SRB

6.0

 

2)   Impactul evenimentului

Pe lîngă participarea de 70 de jucători, turneul a atras şi numeroşi spectatori severineni prezenţi în sala de joc de la Hotelul Continental pe durata celor 3 zile. Evenimentul a fost prezentat în media locala, televiziunile Tele2 şi RTS şi ziarul Piaţa Severineană având relatări despre desfăşurarea turneului. De asemenea rezultatele turneul au aparut on-line pe cel mai mare site de rezultate şahiste din lume (http://chess-results.com) precum şi pe site-uri şahiste din Romania.

3)   Concluzii

Având în vedere cele prezentate putem concluziona că evenimentul organizat în parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Drobeta Turnu-Severin a fost un real succes. Cum am menţionat deja, a fost cel mai puternic turneu de şah rapid şi blitz organizat în Romania, beneficiind de condiţii organizatorice şi fond de premiere de cel mai inalt nivel (la nivelul la care astfel de turnee se organizează în Germania, Franţa, Spania sau Olanda).

Turneul a atras jucători de cel mai înalt nivel internaţional, jucători severineni, senioare, juniori şi junioare având o deschidere totala către toate categoriile de jucători de şah, contribuind atât la promovarea şahului către publicul larg cât şi la dezvoltarea mişcării şahiste din România şi din Drobeta Turnu-Severin în particular.

 In final ne exprimăm speranţa că prin efort comun acest festival şahist să aibă continuitate şi să poata fi organizat anual astfel încât el să devină o referinţă în organizarea turneelor de şah de înalt nivel din Romania. Aceasta ar materializa eforturile făcute de Consiliul Local al Municipiului Drobeta Turnu-Severin pentru transformarea oraşului (infrastructură, curăţenie, manifestări artistice, etc. – transformări vizibile de toţi participanţii la turneu, romani si straini) şi eforturile noastre şi ale partenerilor noştrii, Asociaţia Pro Logos, de a promova şahul (având în vedere directiva europeană de recunoaştere a valenţelor pozitive ale şahului şi introducerea şahului ca materie opţională în şcoli).

Dorin Andreica

Director Depatament Şah

Asociaţia Pro Logos

Reclame

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s