Artisti-profesori de educatie vizuala, pe simezele expozitionale ale Liceului de Arte Vizuale Romul Ladea din Cluj

La inceput de noiembrie, frumoasa sala de expozitii a Liceului de Arte Plastice din Cluj a prezentat  publicului interesat  lucrari de arta (pictura, grafica, ceramica) realizate de un grup de artisti-profesori de desen din invatamantul clujean.

Expozitia este intrata in traditia Liceului de Arte Vizuale  de mai bine de zece ani.

Artistii care ne ofera minunatul rod al talentului si creativitatii lor (cunoscuti prin participarile valoroase si  la alte evenimente artistice profesioniste) sunt: Elisa Bohatel Comsa, Borbely Kubina Cezarina, Barabas Laszlo Claudia, Dan Cicios, Farkas Melinda, Felicia Ilie, Andrei Hideg, Radu Hanga, Kocsis Ildiko, Koncz Munich Andras, Cristina Marian, Maria Malurean, Muradin Noemi, Nagy Noemi, Orban Stefan, Monica Popovici, Corina Rus Sidonia, Dorina Scridonesi.

Chiar de la prima impresie, expozitia sugereaza armonie prin variatatea  tehnicilor plastice  si dezinvolta libertate de exprimare personala. De varste diferite, formati (majoritatea) in atelierele Liceului de Arta clujean si, mai apoi, in cadrul diferitelor specializari ale universitatilor de arta din Cluj sau Bucuresti, fiecare dintre ei au in ”istoria” personala o variata experienta expozitionala, cu bucurii si impliniri, cu cautari si zbateri, poate si cu lupte nestiute, pentru implinirea ”chemarii” de a face si a ”trai” prin arta, sincer, o cale a desavarsirii personale.

Apetenta exigentelor ”pragurilor idealurilor inalte”, clasice, se simte in universul sensibil al propriilor creatii. Teme universale ale eternului omenesc, o anume modernitate clasica, tehnici si finisari perfectioniste, dar si periodice redefiniri ale ”lumilor” cromatice, ale imaginarului, ale apartenentei la o ”cultura”, dar si la dinamica ”revolutionara a lui ”acum” si ”aici”.

Optiunile artistilor prezenti pe simezele salii se vadesc  in dinamica meditatiei care paseste dincolo de frumusetea unor realitati ”parelnice”, in cautarea a ”ceva” voalat, care se cere a fi vadit

spus, exprimat  cu  linii, forme sau culori.  Sensibilitatea artistilor expozanti, a pictorilor, vibreaza mai ales in registrul expresiv-cromatic, bucurandu-ne de rapeluri ale clasicei si bogatei scoli de pictura romaneasca, cu peisaje meridionale (amintind de Balcic), cu  flori in ulcele de lut, incarcate de frumusetea materiei picturale, de rafinament si echilibru armonic (Elisa Comsa Bohatel).

Pe aceeasi lungime de unda-sentiment, ne bucuram de peisajul maramuresan, cu unduiri valurite, cu ferestre de biserici prin care totul se acordeaza in simbolul crucii, fie ca privirea descopera nesfarsitul spatiului etnic sau interiorul astral al visului (Dorina Scridonesi).

Drumul strajuit de radacini, drumul caselor cu pridvoare arhaice, universul simplu al ”ferestrei spre cer” care definea lumea tihnei rurale, studiat cu pasiune si in game cromatice retinute, rarefiate (Corina Sidonia Rus) sau compozitiile aparent abstracte, dar care tes semne ale simbolurilor crestine, potirul, calea, alesii, lumina, (Andrei Hideg, un minunat iconar, si cu studii de teologie), sau ”Apusul” si cele ”Trei fructe necunoscute”, impresionante prin gama ”lumina-umbra” care inalta privitorul spre intrebarile primordiale ale vietii si sensurilor ei (Monica Popovici).

Cu interes, apreciem frumoasa evolutie a Feliciei Ilie, in al sau ”Crist pe Cruce”, realizat intr-o originala tehnica de colaj si reliefuri pline de culoare, sau pictura solara (la propriu), semn  al aspiratiei stelare, de  plenara  bucurie a vietii, semnata de  Kovacs Ildiko. Peisajul in peisaj, care sugereaza si un timp dincolo de timp, al tinerei si talentatei Cristina Marian, sau ciclul de ”Geneze”,care prin compozitia ”in cerc” ne cheama spre taina divina, a infinitului cosmic sau deopotriva a celui celular, subatomic… la Muradin Noemi  si, nu in ultimul rand, universul citadin plin de culoare, vesel, ca o serbare-carnaval  in lucrarea lui Barabas Laszlo Claudia.

Graficienii prezenti in expozitie exceleaza prin compozitii elaborate in ”varf de penita”, cu semne ale unei scrieri necunoscute, parca gravata in piatra, supuse unor transformari ale timpului,dar persistand in existenta, in materie, la Orban Stefan.

Ne bucuram de grafica de introspectie, de exprimarea unui univers aparent jucaus, de scriitura cu alb pe fond inchis, de delicatele interventii cromatice la Borbely Kubina Cezarina, de imaginile preluate din ”arta strazii”, dar transfigurate, semnificative pentru melancolia tinerilor ”on line”, la Farkas Melinda sau de expresionismul decorativ-grafic al compozitiei semnate Nagy Noemi.

Singular este si portretul de baiat, o deschidere convergenta cu desenele de strada, dar parca mai dureros in frusta lui realitate, creatie a lui Radu Hanga (Bistrita).

Apreciem in expozitie un interesant obiect ceramic, expresiv prin sugestia sonorului, a palniilor de trompeta parca vii si miscatoare, decorat frumos cu galben pe fond negru, creat de Dan Cicios.

Tot decorative sunt motivele de inspiratie aborigena, interpretate de Maria Malurean (Bistrita)  pe spatiul circular (utilitar) si avand o cromatica specifica, insusita pe viu, in insulele Pacificului de Sud.

Ceramistul Koncz Munich Andras prezinta in expozitie un grup de trei ”trecatori”, portretizandu-si propria creatie ceramica intr-o poveste grafica, colorata, plina de o ironie-parodie potrivita cu starea sa de creatie.

Chiar si aceste putine cuvinte despre expozitia profesorilor-artisti ne fac sa credem ca am putea sa-i definim mai bine (mai adevarat) ca ARTISTI-PROFESORI.

Universul lor ideatic, sensibil, spiritual este atins de visare, de o aripa in zbor, prin care, din”noaptea eterna prefacuta-n ziua”, lucreaza pentru ceilalti, pentru bucuria lor si a noastra.

Si, daca mai mentionam ca la vernisaj ne-am bucurat nu numai de prezenta artistilor expozanti, de un public interesat si binevoitor artelor  dar si de  personalitati remarcabile ale culturii clujene,  graficianul Calin Stegereanu directorul Muzeului de Arta, reprezentantul I.S.J.Cluj inspectorul de arte prof. Beniamin Chira sau de personalitatea dinamica a artistului ceramist Gavril Zmicala, directorul liceului gazda a acestui frumos eveniment, am fi multumiti si incredintati ca arta se bucura de interes si sprijin in societatea civilizata a Clujului.

Din multimea de evenimente, spectacole care se produc in permanenta intr-un centru cultural cum este Clujul, o expozitie ca aceasta de acum poate fi un gest de mare valoare care pune in lumina creatia unor  artisti profunzi, importanti pentru societate si pentru cizelarea sufleteasca a tuturor membrilor sai, mai ales a copiilor care le sunt elevi si prin profesorii lor invata sa fie mai buni.

                                           

                                                Margareta Catrinu,14 nov. 2013,Cluj

 

Ne pare rau ca imaginile, mai ales cele care reproduc grafica expusa sub sticla, oglindesc prin fotografiere diferite reflexe care poate deranjeaza.

Un cuvant de apreciere pentru panotarea reusita, realizata de dl. Foias de la liceul de arta clujean.

GALERIE FOTO

 

Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s