Evanghelia zilei: marţi, 25 februarie, 2014

EvangheliaȘi, ieșind, S-a dus după obicei în Muntele Măslinilor; și ucenicii L-au urmat.

Şi, când a sosit în acest loc, le-a zis: rugaţi-vă, ca să nu intrați în ispită.

Și El S-a depărtat de ei ca la o aruncătură de piatră şi, îngenunchind, Se ruga zicând: Părinte, de voieşti, treacă de la Mine acest pahar; dar nu voia Mea, ci voia Ta să se împlinească.

Şi, ridicându-Se din rugăciune, a venit la ucenicii Lui şi i-a găsit adormiţi de întristare. Și le-a zis: de ce dormiţi? Sculaţi-vă şi vă rugaţi, ca să nu intrați în ispită. Și vorbind El, iată o mulţime şi cel care se numea Iuda, unul dintre cei doisprezece, venea în fruntea lor. Şi el s-a apropiat de Iisus, ca să-L sărute.

Atunci Iisus i-a zis: Iuda, cu sărutare vinzi pe Fiul Omului?

Iar cei din preajma Lui, văzând ce avea să se întâmple, au zis: Doamne, să lovim cu sabia. Şi unul dintre ei a lovit pe sluga arhiereului şi i-a tăiat urechea dreaptă. Dar Iisus, răspunzând, a zis: lăsaţi, până aici! Şi, atingându-Se de urechea lui, l-a vindecat.

Și către arhiereii, către căpeteniile templului şi către bătrânii care veniseră asupra Lui, Iisus a zis: ca la un tâlhar aţi ieşit, cu săbii şi cu toiege. În toate zilele, fiind cu voi în templu, n-aţi întins mâinile asupra Mea. Dar acesta este ceasul vostru şi stăpânirea întunericului.

Şi, prinzându-L, L-au dus şi L-au băgat în casa arhiereului. Iar Petru Îl urma de departe.

Şi, aprinzând ei foc în mijlocul curţii şi şezând împreună, a şezut şi Petru în mijlocul lor. Şi o slujnică, văzându-L șezând la foc și uitându-se bine la el, a zis: şi acesta era cu El. Iar el s-a lepădat zicând: femeie, nu-L cunosc.

Și, după puțin timp, văzându-l un altul, i-a zis: şi tu eşti dintre ei. Petru însă a zis: omule, nu sunt.

Iar când a trecut ca un ceas, un altul susținea zicând: cu adevărat şi acesta era cu El, căci este galileian. Și Petru a zis: omule, nu ştiu ce spui. Şi îndată, încă vorbind el, a cântat cocoşul. Şi întorcându-Se, Domnul a privit spre Petru; şi Petru şi-a adus aminte de cuvântul Domnului, cum îi zisese că, mai înainte de a cânta cocoşul astăzi, tu te vei lepăda de Mine de trei ori.

Şi, ieşind afară, Petru a plâns cu amar.

Iar oamenii care Îl păzeau pe Iisus Îl batjocoreau bătându-L. Și, acoperindu-I fața, Îl întrebau zicând: prooroceşte cine este cel ce Te-a lovit? Şi hulinu-L, multe altele spuneau împotriva Lui.

Și, când s-a făcut ziuă, s-au adunat bătrânii poporului, arhiereii şi cărturarii şi L-au dus pe El în sinedriul lor, zicând: spune nouă dacă eşti Tu Hristosul. Și El le-a zis: dacă vă voi spune, nu veţi crede; iar dacă vă întreb, nu-Mi veţi răspunde. De acum însă Fiul Omului va şedea de-a dreapta puterii lui Dumnezeu. Iar ei au zis toți: aşadar, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu? Și El a zis către ei: voi ziceți că Eu sunt. Și ei au zis: ce ne mai trebuie mărturii, căci noi înşine am auzit din gura Lui?

Și, sculânu-se toată mulțimea acestora, L-au dus inaintea lui Pilat.

 

Luca, 22: 39-42, 45-71; 23: 1

Reclame

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Evanghelia zilei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s