Evanghelia sâmbetei întâi a Postului Mare

EvangheliaȘi, pe când mergea El într-o sâmbătă prin semănături, ucenicii Lui, în drumul lor, au început să smulgă spice. Și fariseii Îi ziceau: Vezi, de ce fac sâmbăta ce nu se cuvine? Și Iisus le-a răspuns: Au niciodată n-ați citit ce a făcut David, când a avut nevoie și a flămânzit, el și cei care erau cu el? Cum a intrat în casa lui Dumnezeu, în zilele lui Abiatar arhiereul, și a mâncat pâinile punerii înainte, pe care nu se cuvenea să le mănânce decât numai preoții, și a dat și celor ce erau cu el?

Și le zicea lor: sâmbăta a fost făcută pentru om, iar nu omul, pentru sâmbătă. Astfel că Fiul Omului este Domn și al sâmbetei.

Și iarăși a intrat în sinagogă. Și era acolo un om având o mînă uscată. Și Îl pândeau pe Iisus, să vadă dacă îl va vindeca sâmbăta, ca să-L învinuiască. Și a zis omului care avea mâna uscată: ridică-te în mijloc!

Și a zis lor: se cuvine, sâmbăta, a face bine sau a face rău, a mântui un suflet sau a-l pierde? Dar ei tăceau; ci privindu-i pe ei cu mânie și întristându-Se de învârtoșarea inimii lor, a zis omului: întinde mâna ta! Și a întins-o, și mâna lui s-a făcut la loc sănătoasă ca și cealaltă.

Aceasta vă poruncesc: să vă iubiți unul pe altul.

Dacă vă urăște pe voi lumea, să știți că pe Mine, mai înainte decât pe voi, M-a urât. Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar, pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște. Aduceți-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, și pe al vostru îl vor păzi. Iar toate acestea, le vor face vouă, din cauza numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel Ce M-a trimis.

De n-aș fi venit și nu le-aș fi vorbit, păcat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovățire pentru păcatul lor.

Cel ce Mă urăște pe Mine urăște și pe Tatăl Meu.

De nu aș fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut, păcat nu ar avea; Dar acum, M-au văzut și M-au urât și pe Mine, și pe Tatăl Meu.

Dar (aceasta), ca să se împlinească cuvântul cel scris în Legea lor: M-au urât pe nedrept.

Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine.

Și voi mărturisiți, pentru că de la început sunteți cu Mine.

Acestea vi le-am spus, ca să nu vă smintiți în credința voastră. Vă vor scoate pe voi din sinagogi; dar vine ceasul când tot cel ce vă va ucide să creadă că aduce închinare lui Dumnezeu.

Marcu 2, 23-25; 3, 1-5; Ioan 15, 17-27; 16, 1-2.

Anunțuri

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Evanghelia zilei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s