Expozitia de tapiserie a artistei Tudoran Clara, galeria Minerva din Cluj

DSC03221Cunoscuta  artista Clara Tudoran si-a primit prietenii in cadrul generos si foarte bine amenajat functional al Galeriei ”Minerva”, in seara zilei de 6 martie 2014. Foarte multi iubitori ai artei decorative textile au dorit sa se bucure de universul fascinant al creatiei sale, in tehnica foarte contemporana  a broderiei si a colajului textil. Desigur, ne bucuram de expresia moderna a tapiseriei textile in care tehnici clasice decorative sunt adaptate limbajului contemporan al artelor vizuale si aspiratiilor estetice ale omului secolului XXI.

Sensibilitatea artistei s-a format in armonia si cultura muzicala profesionista, (vioara si violoncel), studiind la conservatorul din Cluj, fiind  acum o cunoscuta si apreciata profesoara de muzica (cu specializari psiho-pedagogice). Sunt cunoscute fericitele situatii de mari muzicieni care au facut arta sau de mari pictori care au avut studii muzicale, de interpretare instrumentala, situatii fericite in care inrudirea limbajului sunetelor sau al nuantelor cromatice a dus la sublimarea universului ideatic si emotional, la rafinarea expresivitatii creatoare. Pentru dezvoltarea talentelor plastice ale doamnei Tudoran, dincolo de aptitudinile native, dincolo de vitalitatea vizuala a nordului Maramuresului natal sau de cultura civilizatiei  estetice, credem ca se afla personalitatea pictorului, a restauratorului si iconarului Marius Tudoran, deopotriva sot si tata, mentor si model de iubire si jertfelnicie in familia artistei ale carei creatii avem acum ocazia sa le contemplam.

Sotii Tudoran au fost o ”echipa” generatoare de iubire iar  universul spiritual al familiei, binecuvantata cu doi copii minunati, s-a dezvoltat sub semnul  credintei si al iubirii crestine, in blandete si toleranta. Impreuna, au finalizat nu numai iconostase, dar si praporii sau alte obiecte necesare cultului. Mentionez aceasta, pentru ca de aici se intelege si abordarea tehnicii tapiseriei cu broderie, dar si (mai ales) universul plastic, motivele  compozitionale ale lucrarilor prezente in aceasta expozitie.

Vizitatorul expozitiei trebuie sa stie ca cele peste 30 de tapiserii expuse sunt o selectie intinsa pe o perioada de peste 20 de ani de cautari ale unor mijloace de expresie potrivite aspiratiilor sale plastice. Temele reflecta bucuria sufletului dornic de lumina si misterul apropierii de tainele dumnezeiesti. Un univers plin de culoare si emotie, in care gasim viziune simbolica, cultura si asocieri dinamice care vorbesc despre perenitatea  formelor fundamentale ca  semne ale aspiratiilor integratoare in ”universalul” Creatiei. Credem ca artista (cu un palmares expozitional remarcabil), deprinsa din copilarie cu bucuria muzicii, poseda asa numita ”geometrie sacra”, acea norma clasica  generatoare si  izvor al starii de ”katharsis”. In jocul suprafetelor de culoare, parca prinse in miscari vantoase, cosmice, traim sentimentul bucuriei vietii, al metaforelor legilor viului devenit fiinta universala, oglinda a gandului Dumnezeirii. Rodirea, fructele, ”oul de foc”, pragul, usile imparatesti, cuibul, clepsidra, aripa, ingerii, calea, misterul muntelui, metania, impartasania, potirul si multe altele devin semne ale lumii decorative in care evolueaza jocul de creatie al artei doamnei Clara Tudoran (sunt si titlurile unor lucrari expuse). Natura se releva in toata dinamica ei evolutiva  in directionarea spre lumina, trecand prin simbolul ”semintei”, prin sacrificiu si suferinta, prin ”stihii contemporane”, prin dureri inexplicabile, discordii sau framantari prometeice, prin abisuri sau macar prin umbre….  Dar – cu permanenta felului de a sta ”filozofic” in lume prin Iubire.

Cetatea Clujului, cunoscuta si ca mare centru al culturii, se bucura de prezenta unui grup de remarcabile creatoare specializate in tapiserie sau alte genuri ale broderiei sau decoratiei. Doamna Clara Tudoran si-a edificat creatia sa, universul plastic, in contextul dialogului profesionist al comunicarii, prin participarea la mari saloane ale artelor textile contemporane organizate de U.A.P. in Romania (Ariadnae – Tg.Mures, trienalele din Cluj-Napoca, Iasi, Bucuresti, saloanele nationale decorative de la Bucuresti, palatul Cotroceni, Valcea, Deva, Oradea, Alba-Iulia, Craiova, Bistrita etc.) sau in afara tarii (2009 – Bulgaria, 2004, 2005 – Ungaria, 2010 – Roma Italia etc). Nu in ultimul rand, apreciem expozitiile personale organizate in  diverse sali din Cluj  sau Sighet, cu mentiunea ca expozitia deschisa acum in sala Minerva este  cea mai complexa, definind lumea artei sale la modul plenar al maturitatii stilului care o singularizeaza.

Speram ca imaginile cu lucrarile expuse, dar si entuziasmul publicului prezent la vernisaj (foarte multi tineri) sa vorbeasca chiar si la modul virtual despre puterea de comunicare, despre frumusetea artei moderne, despre idealurile eterne ale omenirii la care arta este chemata sa raspunda si acum . Mai ales acum.

Expozitia este dedicata memoriei pictorului Marius Tudoran, restaurator de arta bizantina, grafician si pictor de biserici, care a plecat din lumea aceasta in lumea eterna a lui Dumnezeu.

                                                                           Margareta Catrinu, Cluj, 10 martie 2014

Această prezentare necesită JavaScript.

Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s