Tu ai rege în viața ta?

Regele 1Şahul şi modelarea comportamentului social

Cel mai important lucru pe care îl aduce şahul, în plus fată de matematică, în viața copilului este posibilitatea de a lua multe decizii în timp scurt şi a vedea consecințele acestora. Copilul care joacă şah ia o decizie la fiecare mutare pe care o face şi observă imediat consecințele ei. Acest lucru, dacă este pus în valoare, va ajuta la maturizarea copilului, la luarea de către acesta a unor decizii cât mai responsabile în tot ceea ce face. El poate învața prin şah care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgă actul decizional în orice alt domeniu: stabilirea unui obiectiv; cunoaşterea resurselor şi mijloacelor prin care poate fi atins obiectivul; cunoaşterea  mediului în care se manifestă (factorii care ajută şi cei care se împotrivesc atingerii obiectivului şi regulile ce trebuie respectate în acel mediu); descoperirea algoritmului care realizează optimul între eficientă şi eficacitate, adică optimul între consumul de resurse şi precizia atingerii obiectivului propus. După efectuarea mutării şi aflarea răspunsului din partea adversarului copilul va fi nevoit să evalueze decizia pe care a luat-o şi să parcurgă din nou toate etapele actului decizional.

Pornind de la modul de a lua decizii în cadrul partidei de şah vreau să vă prezint o modalitate în care învățarea şahului poate determina major comportamentul social. Vă rog să îmi permiteți să vorbesc din perspectiva unui creştin ortodox deoarece aşa ne declarăm cei mai mulți dintre români. Cei care aparțin altei religii sau confesiuni pot face uşor o adaptare a celor afirmate.

Spuneam că la baza oricărei decizii se află cunoaşterea resurselor de care dispunem. Aceasta înseamnă în şah cunoaşterea pieselor şi a valorii acestora. Pornind de aici ne putem duce cu gândul spre descoperirea de sine. Piesele vor deveni calitățile fizice, intelectuale, sentimentale şi spirituale pe care le avem şi vrem să le dezvoltăm pentru a atinge obiectivele pe care ni le propunem.

Aşa cum ne supunem anumitor reguli pentru a efectua o mutare legală în şah (piesele pot fi mutate doar într-un anumit fel, piesa atinsă trebuie mutată etc), tot aşa va trebuie să respectăm în societate anumite reguli pentru ca aceasta să nu ne pedepsească.

Prin şah putem înțelege şi pune uşor în practică noțiunile de obiectiv, strategie şi tactică. Mai întâi aflăm că partida se încheie cu victoria părții care reuşeşte să captureze regele advers (chiar dacă matul survine cu o mutare înainte, atunci când captura regelui este imparabilă). In acest fel ni se pun în vedere două obiective majore: să nu pierdem regele propriu şi să capturăm regele advers. Paralela cu viața este uşor de făcut şi în acest caz prin întrebarea: tu ai rege în viața ta? Pentru un creştin ortodox răspunsul nu poate fi decât unul: Iisus Hristos. A pierde partida cu viața înseamnă a-L pierde pe Iisus Hristos din viața ta, a-ți pierde dragostea, credința şi, în cazul cel mai tragic, chiar şi speranța (cazul sinucigasilor). Tabla de sah pe care se desfaşoară partida vieții eşti chiar tu: mintea ta, inima ta, sufletul tău şi trupul tău. A captura regele advers înseamnă a-ți elibera mintea, inima, sufletul şi trupul de orice influență negativă, înseamnă a-l alunga pe diavol cu totul din viața ta.

Până acum ştim că tabla de şah suntem chiar noi, că avem un Rege, Iisus Hristos, pe care nu trebuie să-L pierdem din viața noastră şi că a captura regele advers înseamnă a-l alunga cu totul pe diavol din viața noastră. Piesele noastre sunt puterea fizică, voința, gandurile, rațiunea, sentimentele şi conştiința, atunci când sunt puse în slujba binelui, împreună cu calitățile, virtuțile, pe care acestea le nasc. In articole viitoare voi încerca să dezvolt acest mod de a vedea şahul şi viața, de a învăța de la şah pentru viață.

Siluan Popescu

Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Tu ai rege în viața ta?

  1. Rojdina zice:

    Ce paralela dintre doua parti ale aceleiasi table de joc…
    Va multumesc pentru impartasirea viziunii de adversitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s