Expozitia de pictura „Frumusetea Luminii”, semnata de Corina Sidonia Rus

DSC06095Doamna Corina Sidonia Rus expune, de aceasta data, pictura, flori mai ales, dar si peisaje, cateva portrete, in primitoarea sala ce tine de libraria Grace’s Home din Cluj.

In plina putere creatoare (n. 1971), a prezentat in ultimii patru ani cateva expozitii personale in salile U.A.P. Turda (o filiala a artistilor deosebit de activa ), in salile Bibliotecii Municipiului Turda, dar si in galerii de arta particulare din Cluj sau la traditionalele expozitii ale profesorilor artisti organizate de Liceul de Arte Plastice din Cluj (pe care, de altfel, l-a si absolvit in 1990).

Daruita cu bucuria exprimarii prin culoare a unui univers profund si interiorizat, eliberat de efemerul pictural al grabei contemporane, artista Corina Rus si-a ales ca motiv al meditatiei picturale FRUMUSETEA LUMINII… Si cata bogatie culturala si spirituala incape in universul pictural al creatiei sale, daca intelegem sufletul artistei care si-a pus la lucru emotiile, ”ctitorind” inaltarea lucrurilor de la vremelnicie la firescul nadejdilor, al Fericirilor.

O intoarcere rodnica la pictura imi pare parcursul sentimental al panzelor expuse, ca un ”Drum printre ierburi” (numele unui peisaj impresionist semnat de marele Renoir), in care parcursul Lumii ne pune in fata revelatia asteptarilor ”naturii”, nadejdea lucrurilor dupa un ”sens”, dupa o insufletire primita prin jocul pensulei, prin gratia culorilor…

Intoarcere, da, deoarece creatoarea de moda Corina Rus a renuntat la paradele de moda, la brandurile de lux ale unor firme mari care au angajat-o inca de pe cand era studenta (1994 design vestimentar). A ales familia, pictura si locul de profesor de pictura (2010), care indeamna, educa si mangaie. ”Si acum raman: credinta, nadejdea, iubirea, acestea trei; dar cea mai mare din ele este iubirea.”

Aproape patruzeci de picturi – flori de toate felurile, mai modeste, poate buruieni de leac sau savant compuse cu vaze si alte obiecte, cateva peisaje impresionante (peisajul de iarna, case vechi cu cerga, fereastra cu flori, drumul printre dealuri, printre copaci etc), dar si portretul unui om care se roaga, copilul privind ploaia, lalele in ulcele (dar si in variate game de culoare), toate cu grija lucrate, frumos expuse, ne vorbesc despre ceva cunoscut si foarte apropiat. Despre pictura romaneasca si, mai mult, despre realitatile naturii romanesti despre maestrii Grigorescu, Luchian, Andreescu… pe care pictorita Corina Rus ii iubeste. La fel ca si pe maestrii ei din facultate, pictorul Gheorghi Apostu, istoricul de arta dr. Gheorghe Arion, sculptorita Doina Elas…

Sigur, o imagine vorbeste cat o mie de cuvinte, imaginile de la vernisaj, multimea de tineri, publicul dornic de frumos si lumina, in preajma marii sarbatori a Schimbarii la Fata, ne conduc spre o arta in care culorile marturisesc despre iubire, iar lumina este traita prin firescul miracolului celor sapte culori.

Felicitari pictoritei Corina Rus, aprecieri deosebite librariei Grace’s Home pentru generozitate.

Margareta Catrinu, Cluj, 11 august 2014

Galerie de imagini aici.

Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu