Manastirea Sfanta Elisabeta Vindecatoarea, din Cluj, la doi ani de la sfintire

DSC06274Clujenii s-au bucurat mult atunci cand Mitropolitul Bartolomeu a hotarat dreptatea redeschiderii manastirii Sfanta Elisabeta chiar in oras… Asa ca acum, la mai bine de doi ani de la slujba de sfintire, bucuria intalnirii cu sfantul lacas este implinita de frumusetea si taina locului sfant. O taina unica, cum orice urcus spre Dumnezeu este unic.

Am pregatit cateva carti de care stiam ca maicutele s-ar fi bucurat si m-am lasat in grija unui taximetrist. Tanar, entuziast, m-a dus, condus parca de uitarea si de visarea mea, undeva langa o frumoasa bisericuta de lemn, coborata din tara lui Bogdan si Dragos-Voda… Plina de lumina – ”o gura de rai”, pe plaiul Feleacului… Ne-am adunat mintile si simturile spatiale pornite spre inalturi si am gasit aproape imediat manastirea noastra, Sfanta Elisabeta… alta floare… dintre florile pe care ortodoxia noastra le naste pentru lumina si cizelarea sufletelor deschise catre Lumina Lumii….

Maica Stareta Maria, plutind peste verdeata gazonului, mi-a primit cartile, gandurile, intrebarile, asa cum numai sufletele gingase si educate de cuvantul lui Dumnezeu o pot face. Cu modestie, austeritate si cu nobletea frumusetii autentice care defineste sacralitatea unui loc cu o profunda misiune.

Totul parea la fel ca in urma cu un an-doi. Dar totul era altfel: sistematizat, organizat, aranjat… Drumul largit si drept accentua perspectiva spre biserica cu aspect de casa simpla. Bucataria si sala de masa pentru mica obste devenise un atelier de vesminte preotesti, unde se facea croitorie cu compasul si cu tipare, o extindere aproape camuflata de constructiile initiale era un atelier de icoane in care se muncea, iar trapeza era cu masa deja pregatita impecabil, simplu, civilizat, demn.

Detalii simbolice peste tot, care insemnau inceputul unui proiect frumos pentru Eternitate.

Un clopot mic, fixat parca intr-un cadru grecesc, sculptural puncta centrul spatiului manastiresc.

Gazonul intins, ingrijit, ascundea discret printre flori cate o bucata de sculptura bizantina, ca semn delicat al lumii in care intrasem.

Fabrica de lumanari, aflata spre strada, era terminata, cred, functionala, iar, tot spre strada, era, viu, proiectul viitoarei biserici a manastirii… Si viitoarele chilii erau deja gandite spre definirea spatiului incinta de manastire.

In biserica, parintele duhovnic spovedea, erau cativa tineri, alti oameni apropiati de mica obste, care trebaluiau…

Proiectele arhitecturale ale viitoarelor constructii sunt in diferite etape de aprobare si simt cum fiintei manastirii se implineste. Acum.
Peste timp, mult-putin, relativ pentru noi, va fi si scoala postliceala de asistente medicale, atunci cand obstea manastirii se va intari cu monahii de vocatie, specializate medical.

Apoi, am inteles ca spre manastire sunt atrasi copiii din cartierul noi construit recent, la cursuri de pictura.

Dar taina devenirii Manastirii consta in slujba si rugaciunile care se inalta cu ardoare, cantarile si truda in bucurie a micii obsti si a Maicii Starete Maria. Si binecuvantarile, si prezenta harului I.P.S. Mitropolit Andrei, a P.S. Episcop Vasile Somesanul s,i cu siguranta, si forta rugaciunilor marelui Mitropolit de aleasa amintire: Bartolomeu Anania.

Spre amintire, voi pune cateva imagini de la slujba de sfintire a manastirii din aprilie 2012 si de acum.

Manastirea ne asteapta, dar pasul nostru trebuie sa vina cu sfiala si respect la intalnirea cu Cuvantul Care este Viu si se vadeste in minunile cele de fiecare zi, in frumusete, tenacitate, truda.

Mai multe imagini vedeti aici

Margareta Catrinu, august 2014

Acest articol a fost publicat în Reportaj. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s