Evanghelia Praznicului Înălțării Sfintei Cruci

EvangheliaCând L-au văzut, deci, arhiereii și slujitorii au strigat zicând: răstignește-L! Răstignește-L! Zis-a lor Pilat: luați-L voi și răstigniți-L, căci eu nu-I găsesc nici o vină. Iudeii i-au răspuns: noi avem lege și, după legea noastră, El trebuie să moară, că S-a făcut pe Sine Fiu al lui Dumnezeu. Deci, când a auzit Pilat acest cuvânt, mai mult s-a temut. Și a intrat iarăși în pretoriu, și I-a zis lui Iisus: de unde ești Tu? Iar Iisus nu i-a dat niciun răspuns. Deci, Pilat I-a zis: mie nu-mi vorbești? Nu știi că am putere să Te eliberez și putere am, să Te răstignesc? Iisus i-a răspuns: nu ai avea nicio putere asupra Mea, dacă nu ți-ar fi fost dat ție de sus. De aceea, cel ce M-a predat ție mai mare păcat are.

Deci Pilat, auzind cuvintele acestea, L-a dus afară pe Iisus și a șezut pe scaunul de judecată, în locul numit pardosit cu pietre, iar evreiește, Gabbata. Și era Vinerea Paștilor, cam la al șaselea ceas, și a zis Pilat iudeilor: iată Împăratul vostru! Deci au strigat aceia: ia-L! Ia-L! Răstignește-L! Pilat a zis: Să răstignesc pe Împăratul vostru? Arhiereii au răspuns: nu avem împărat decât pe Cezarul. Atunci, L-a predat lor, ca să fie răstignit. Și ei au luat pe Iisus și L-au dus, să-L răstignească. Și, ducându-Și crucea, a ieșit la locul ce se cheamă al Căpățânii, care evreiește se zice Golgota, unde L-au răstignit; și, împreună cu El, pe alți doi, de o parte și de alta, iar în mijloc, pe Iisus. Iar Pilat a scris și titlu și l-a pus desupra Crucii. Și era scris: Iisus Nazarineanul, Împăratul Iudeilor! Deci mulți dintre iudei au citi acest titlu, căci locul unde a fost răstignit Iisus era aproape de cetate. Și era scris: evreiește, latinește și grecește.

Și stăteau lângă crucea lui Iisus mama Lui și sora mamei Lui, Maria lui Cleopa, și Maria Magdalena. Deci Iisus, văzând pe mama Sa și pe ucenicul pe care îl iubea stând alături, a zis mamei Sale: femeie, iată fiul tău! Apoi, a zis ucenicului: iată mama ta! Și, din ceasul acela, ucenicul a luat-o la sine. După aceea, știind Iisus că toate s-au săvârșit acum, ca să se împlinească Scriptura, a zis: Mi-e sete. Și era acolo un vas plin cu oțet; iar ostașii, punând în vârful unei trestii de isop un burete muiat în oțet, l-au dus la gura Lui. Deci, după ce a luat oțetul, Iisus a zis: săvârșitu-s-a. Și, plecându-Și capul, Și-a dat duhul.

Deci iudeii, fiindcă era vineri, ca să nu rămână trupurile sâmbăta pe cruce, căci era mare ziua sâmbetei aceleia, au rugat pe Pilat să le zdrobească fluierele picioarelor și să-i ridice. Deci au venit ostașii și au zdrobit fluierele celui dintâi și ale celuilalt, care era răstignit împreună cu el. Iar venind la Iisus, dacă au văzut că deja murise, nu I-au zdrobit fluierele. Ci unul dintre ostași cu sulița a împuns coasta Lui și îndată au ieșit sânge și apă. Și cel ce a văzut a mărturisit și mărturia lui e adevărată; și acela știe că spune adevărul, ca și voi să credeți.

Ioan 19, 6-11, 13-20, 25-30, 31-35.

Reclame

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Evanghelia zilei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s