Elena Bucur: Biserică unicat, făcută numai din bârne, îmbinate în stil dacic – Schitul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

SAM_6384,,şi, pentru că nu-mi plăcea oraşul, m-am rugat la Dumnezeu să stau în pustiu, la linişte. S-a întâmplat să fiu bolnav şi am venit până aici, la barieră, să vizitez poiana, atunci am văzut prima oară stejarul şi am zis: Doamne, dacă o să fiu sănătos, o să ridic aici cea mai frumoasă biserică din lume”. (Părintele Pangrati Petru Hanu – ctitorul Schitului Sf. Apostoli Petru şi Pavel)

La 3 km de Mănăstirea Dragomirna, într-o pădure de stejar, un minunat schit de maici. Schitul sfinților apostoli Petru și Pavel, din Mitocul Dragomirnei. Este o adevărată bijuterie, lucrul mâinilor sub lucrarea sufletului… artă, cum numai noi, românii, ştim să o facem. Rămâi uimit de perfecţiunea acestei lucrări, biserica fiind construită din lemn masiv, nimic altceva, pur si simplu: din lemn. Iar toate candelabrele din biserica sunt ca niste dantelării, ,,croşetate” din coarne de cerb!

,,Biserica este un ansamblu de bârne de lemn masiv îmbinate între ele, care parcă se înalţă pentru a se îmbrăţişa cu cerul, în numele credinţei. Este unicat: e făcută numai din bârne, îmbinate în stil dacic, pentru că noi trebuie să revenim la tradiţia noastră – aşa cum ne-au lăsat-o moşii noştri – lemn şi piatră care dăinuie veşnic” – părintele Pangrati.

Construcţia înnobilează locul liniştit din poiană. E un complex monahal ca dintr-o poveste.

Înfiinţat în anul 2002 prin osteneala părintelui Pangrati Petru Hanu, care, împreună cu un sobor de maici, cu darul lui Dumnezeu, cu ajutorul credincioşilor și al unor oameni de afaceri foarte generoși precum și reprezentanţi ai mai multor instituţii, a reuşit să ridice acest aşezământ.

El este aşezat în ,,Poiana lui Anton”, în mijlocul pădurii, ajungându-se până acolo pe un drum pietruit.

Iarba verde, florile, copacii legănundu-se sub adierea vântului şi aerul curat ce parcă îţi taie respiraţia, dar şi ospitalitatea feţelor monahale sunt lucruri ce-ţi rămân în suflet după ce ai vizitat, chiar şi preţ de o oră, complexul monahal… Acesta este întins pe o suprafaţă de şase hectare de teren şi cuprinde paraclisul Acoperământul Maicii Domnului, biserica cu hramul Sfinţilor Apostoli “Petru şi Pavel”, altar de vară, un prăznicar, chilii, un hectar de teren agricol şi anexe gospodăreşti care adopostesc animale și unde sunt stocate furajele.

Credincioşii, care vin special la schit în căutarea liniştii sufleteşti, pleacă acasă cu nădejdea în suflet că problemele le vor fi rezolvate după ruga aprinsă în faţa icoanei Maicii Domnului şi a icoanei,Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Toţi cei care vin aici îşi regăsesc liniştea interioară şi, dincolo de această linişte, reuşesc să descopere resurse nebănuite pentru a invinge obstacolele vieţii.

Şi mai spun ceva cei de la Schitul Sfinţilor Petru şi Pavel, că puterea unei mănăstiri nu vine numai de la cei care slujesc acolo, ci de la credinţa celor care vin să se roage.

Cu cât un aşezământ monahal este mai iubit, cu atât miracolele înfăptuite acolo sunt mai puternice şi mai numeroase.

Se spune că fiecare locaş de cult are harul său. Cei de la schit consideră că rugăciunile făcute aici au darul de a-i ajuta pe oameni în lupta împotriva necazurilor şi a aduce pacea între oameni.

Vedeți galeria de imagini aici

Elena Bucur

Reclame

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Reportaj. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s