Cuv. Arhim. Sofronie Saharov: Hristos Îl îndreptățește pe Dumnezeu în fața lumii, iar în fața lui Dumnezeu, Îl îndreptățește pe om

Cuv Arhim. SofronieThe Old Rectory,
3 iunie, 1966.

(…) Gândul meu este foarte simplu: dacă Hristos nu este Dumnezeu, atunci noi ne găsim în întuneric. Și, să-L îndreptățești pe Dumnezeu, văzând această lume suferind la nesfârșit, este imposibil. Dacă într-adevăr Hristos este Dumnezeu, așa cum credem noi, fără îndoială, atunci nimeni nu-L poate acuza pe Dumnezeu de răul ce se petrece în lume. Datorită întrupării lui Hristos, noi Îl cunoaștem acum pe Dumnezeu, Îl iubim și nu Îi aducem nici un fel de vină. Hristos ni L-a descoperit pe Dumnezeu, Care este lumină și în ea nu este nici un întuneric. (1)

În același timp, Îl mărturisim pe Hristos Om adevărat. Tatăl I-a dat Acestui Om loc de-a dreapta Lui pentru veșnicie, ca Celui Ce Îi este egal cu desăvârșire (2). Dacă omul poate fi așa, atunci Tatăl nu Se mai poate căi că a creat omul, așa cum se spune în Scriptură: Văzând însă Domnul Dumnezeu că răutatea oamenilor s-a mărit pe pământ și că toate cugetele și dorințele inimii lor sunt îndreptaate la rău în toate zilele, I-a părut rău și S-a căit Dumnezeu că a făcut pe om pe pământ (Fac. 6, 5-6).

În timpurile noastre, răul se simte în chip deosebit, pentru că el este mai organizat ca niciodată. Eu sunt bătrân deja și doar în prima copilărie am căpătat impresia de pace și lumină însă, de la începutul războiului ruso-japonez și până acum, eu văd întreaga omenire scufundată în războaie fratricide și nu se văd încă semne de înseninare la orizont; mai degrabă, se întâmplă invers: nori extraordinar de negri au acoperit cerul, gata să dezlănțuie o furtună apocaliptică…

Și eu, în pofida acestei cruzimi, încă din anii tinereții eram gata să ies în stradă și în piață, asemenea lui Diogene, cu un felinar aprins, pentru a căuta un om… Și eu, văzându-L pe Hristos, m-am bucurat de această descoperire și niciodată nu voi uita acest fapt din istoria lumii noastre. În esență, doar El, Hristos, este Om desăvârșit. Noi însă ne petrecem zilele călătoriei noastre pământești în năzuința de a ne asemăna Lui. Este un nou început al omului, când el se recunoaște pe sine fiu al veșnicului Părinte și rostește rugăciunea Tatăl Nostru cu această conștiință. Noi nu am simțit încă pe deplin această vrednicie a omului și, de aceea, parcurgem drumul educației, al creșterii totale în Duhul Sfânt. Fără Hristos, este imposibil să îndreptățești omenirea… În felul acesta, Hristos este, în același timp, Dumnezeu și Om care Îl îndreptățește pe Dumnezeu în fața lumii, arătând lumii nemăsurat iubire a Tatălui, iar în fața lui Dumnezeu, îl îndreptățește pe om, arătând lui Dumnezeu Tatăl adevăratul chip al omului. Această îndreptățire însă nu este de natură juridică, așa cum sunt înclinați să creadă mulți creștini (3), ci de o cu totul altă natură.

După atâția ani de neîncetate ucideri reciproce pe pământ, ucideri justificate permanent de către toți față de ei înșiși, este imposibil să îndrăznească și să se uite la înălțimea Cerului, și să-L numeacă pe Dumnezeu Tatăl lor(4). În timpurile noastre, ”ferocitatea” lumii a luat dimensiuni înfricoșătoare. Lepădarea de credința creștină, în esența ei autentică, a devenit un fenomen universal. Numele veacului nostru este Apostazia . Eu nu mă tem că înmulțirea nenorocirilor ar putea să-i aducă pe oameni la acea suferință care să fie pentru ei cu adevărat critică și care să trezească din nou în ei capacitatea de a primi firea lor primară, după chipul lui Dumnezeu. Atunci va împărăți pacea pe pământ. Dar, atâta timp cât oamenii vor fi asemenea fiarelor sălbatice, până atunci, nu se poate aștepta pacea pe pământ. Sunt inutile toate eforturile diplomatice și alte mijloace asemănătoare de a înlătura nenorocirea războiului. Este necesară, mai înainte de toate, renașterea omului în duh, este necesară înomenirea acestei lumi feroce.

Trebuie să înțelegi că cele scrise de mine sunt doar mici aluzii, câteva fragmente din acel tablou care îmi stă în minte, în special în timpul Liturghiei, a acelei jertfe veșnice pentru păcatele întregii lumi. Eu aș fi vrut, desigur, să discut împreună cu tine ore întregi aceste probleme capitale ale vieții. Îți doresc toate cele bune și multă sănătate. Cu toate acestea, îți doresc, cel mai mult, insuflare de Sus, pentru trecerea cu vrednicie a bătrâneților ce au venit, bătrâneți ce reprezintă timpul cel mai fericit al nostru pe pământ. Tot ceea ce este mărunt și josnic cade – în mod firesc, cade – și gândul la o nouă rânduială a Existenței devine permanent, în virtutea apropierii momentului solemn al plecării noastre de aici. Încă nu știm ce va fi cu noi, deoarece experiența noastră este insuficientă, ca să putem judeca acest lucru până la capăt. Știm doar că Hristos a înviat și că vom învia și noi întru El (6). Dar când va sosi acest moment, deja ca o realizare a Creației lui Dumnezeu, atunci ni se va descoperi tuturor, cu o exactitate mai mult decât științifică, tot ceea ce există în Cosmos și cunoașterea noastră va căpăta acel caracter absolut după care năzuiește de veacuri duhul omului… Să te păzească Dumnezeu, binecuvântându-te în toate zilele vieții tale. Tuturor le trimit iubirea mea puternică.

Al tău, Sofronie.

Ne vorbește Părintele Sofronie. Scrisori, Editura Biserica Ortodoxă, Editura Bunavestire, Galați, 2003, pp. 125-129.

1 Cf. I Ioan, 1, 4.

2 Cf. Marcu 16, 19; Petru 3, 22; Rom. 8, 34; Efes. 1, 20.

3 Se pare că aici, arhimandritul Sofronie are în vedere concepția tradițională protestantă, conform căreia îndreptarea omului înseamnă un act dumnezeiesc, prin care Dumnezeu, primind jertfa lui Hristos pe cruce, eliberează omul de pedeapsa dreaptă pentru păcate. În felul acesta, Dumnezeu Se poartă cu omul ca și cum ar fi drept, cu toate că nu s-a petrecut nicio schimbare ontologică în om.

4 Rom. 8, 16.

5 II Tesal. 2, 3.

6 Cf. Rom. 6, 4; 8, 11.

Anunțuri

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în CUVÂNT ORTODOX. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s