Ieromonah Filoteu – Despre iubire și respect

Crestinul în fata lumii de astaziUn tânăr a mers odată și a cercetat pe un monah sihastru, și i-a dezvăluit destule nedumeriri și contradicții ale sale, pe care le avea de ani de zile în mintea lui. Iar acela s-a preocupat de el, l-a mustrat și l-a ținut ore în șir lângă el, rostindu-i cuvântul lui Dumnezeu, pentru mântuirea lui.

La sfârșit, văzând că tânărul se împotrivește încă și nu primește fără șovăire cuvintele lui, bătrânul i-a zis:

„Copile, poate mă vezi și te văd pentru prima și ultima oară. Poate atunci când vei reveni, voi fi murit deja. Însă Dumnezeu știe că, din durere și grijă pentru bucuria ta, ți-am vorbit și ți-am arătat toate acestea. Nu-ți cer nimic.

Și nici Hristos nu-ți cere nimic. Nu are nevoie de nimic neschimbatul Dumnezeu. Doar bucuria ta o dorește. Vrea să te bucuri și tu împreună cu El, precum toți ceilalți. Te iubește și te dorește aproape de El, precum își iubește un părinte copiii.

Dar îți dă și dreptul de a-L nega tu, pe Părintele și Ziditorul tău. Atât de mult prețuiește libertatea ta și respectă libera ta alegere. Nu dorește să stai de nevoie lângă El, precum un rob, ci ca un fiu liber al harului Său, ca un frate al Său, ca un prieten al Său.

De te vei întoarce la El, va veni înaintea ta, să Se bucure împreună cu tine. Se va sălășlui înăuntrul tău și te va odihni. Iar tu atât te vei liniști, încât vei plânge de bucurie și fericire, cum nici nu ți-ai închipuit. Și-I vei fi recunoscător, și-L vei slăvi.

Dacă însă, din nefericire, Îl vei respinge, o va primi cu durere și va pleca cu discreție. Nu Se va răzbuna niciodată, dar niciodată. Doar Se va întrista în durerea Lui, în nefericirea Lui, în singurătatea Lui, pentru că vei fi departe de El. Va rămâne înaintea porților casei sufletuui tău și va jindui până la sfârșit, doar se va întâmpla să te pocăiești, ca să te primească iarăși cu brațele deschise, alături de El.

Așa că primește și tu, copilul meu, toate cele ce ți le-am spus mai devreme și, de vei vrea, pentru bucuria sufletului tău, păzește-le.”

Ieromonah Filoteu, (Mănăstirea Sfântul Grigorie, Muntele Athos), Creştinul în faţa lumii de astăzi, Editura Σοφία, Bucureşti, 2003, pp. 75-77.

Reclame

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în CUVÂNT ORTODOX, Propovaduire (Pastorala, Cahetetica, Omiletica). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s