A te ruga pentru oameni înseamnă să verși sânge

sf. siluan athonitulPe măsură ce sporeau cercetările harului, sporea în sufletul lui Siluan și mulțumirea față de Dumnezeu:

„O, Doamne, cum să-Ți mulțumesc pentru această nouă și nemărturisită milostivire? Tu descoperi tainele Tale unui neștiutor și păcătos. Lumea piere în lanțurile deznădejdii, iar mie, ultimului și celui mai rău dintre toți, îmi descoperi viața veșnică. Doamne, eu nu pot de unul singur, dă lumii întregi să Te cunoască pe Tine.”

Treptat, în rugăciunea lui, începe să predomine mila pentru lumea care nu cunoaște pe Dumnezeu. „A te ruga pentru oameni înseamnă să verși sânge”, spunea Starețul, prin Duhul Sfânt, Care ne învață iubirea lui Hristos.

Iubirea lui Hristos este o fericire ce nu se poate compara cu nimic în lume și, împreună cu aceasta, iubirea este o suferință mai mare decât toate suferințele.

A iubi cu iubirea lui Hristos înseamnă a bea paharul Lui, acel pahar pe care Însuși Omul-Hristos a rugat pe Tatăl „să-l treacă de la Dânsul”.

Prin rugăciunea curată a minții, nevoitorul învață marea taină a duhului. Coborând cu mintea în inima sa, la început, în această inimă trupească, el începe să pătrundă în acele adâncuri ale sale care, deja, nu mai sunt trup. El descoperă inima sa adâncă, duhovnicească, metafizică și, în ea, vede că ființa întregii omeniri nu este pentru el ceva străin, marginal, ci este legată inseparabil și de propria lui ființă.

„Fratele nostru este viața noastră”, spunea Starețul.

Prin iubirea lui Hristos, toți oamenii sunt percepuți ca o parte inseparabilă a ființei noastre personale și veșnice. Porunca – să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți – el începe să o înțeleagă nu ca pe o normă etică. În cuvântul „ca”, el vede un indiciu nu al măsurii iubirii, ci al comunității ontologice a existenței.

„Tatăl nu judecă pe nimeni, ci toată judecata a dat-o Fiului… pentru că El este Fiul Omului” (In. 5, 22-27). Acest Fiu al Omului, Marele Judecător al lumii, la Înfricoșata Judecată, va spune că „unul dintre aceștia mai mici” este El Însuși; cu alte cuvinte, existența fiecărui om, El o va rezuma în a Sa, o va include în existența Sa personală. Fiul Omului – întreaga umanitate, „întregul Adam”, Și l-a însușit în Sine și a pătimit pentru întregul Adam. Apostolul Pavel spune că și noi trebuie să avem același mod de a gândi și de a simți, același mod de viață ce este și în Hristos (Filip. 2, 5).

Duhul Sfânt, învățându-l pe Siluan iubirea lui Hristos, i-a dat să trăiască în mod autentic această iubire, să-și însușească în sine viața întregii omeniri. Rugăciunea cu plâns adânc pentru întreaga lume l-a înrudit și l-a legat cu legături puternice de „întregul Adam”. Pentru el, cel care trăise învierea sufletului său, a devenit un lucru firesc să asimileze pe fiecare om cu fratele lui întru veșnicie. În viața pământească, există o anumită ordine succesivă, dar în veșnicie, noi toți suntem una și, de aceea, fiecare dintre noi trebuie să se îngrijească nu numai de sine, ci și de această unitate.

După ce a experiat chinurile iadului și după ce Dumnezeu l-a îndemnat: „Ține mintea ta în iad”, Starețul Siluan se ruga îndeosebi pentru cei ce au adormit și se chinuie în iad, dar se ruga și pentru cei vii, și pentru cei ce vor veni pe lume. În rugăciunea sa, care depășea hotarele vremelniciei, dispărea gândul despre fenomenele trecătoare ale vieții omenești, despre vrăjmași. În mâhnirea lui referitoare la lume, el îi împărțea pe oameni în cei care au cunoscut și cei care nu au cunoscut pe Dumnezeu. Îi era insuportabil gândul să știe că unii oameni se vor chinui „în întunericul cel mai din afară”.

Ne amintim convorbirea lui cu un călugăr pustnic, care spunea:

-Dumnezeu îi va pedepsi pe toți ateii. Ei vor arde în focul cel veșnic.

Era evident că acestuia îi făcea plăcere gândul că ateii vor fi pedepsiți în focul cel veșnic. La această afirmație, Starețul Siluan, cu o vădită emoție sufletească, a spus:

-Spune-mi, te rog, dacă tu vei ajunge în rai și, de acolo, vei vedea cum cineva arde în focul iadului, tu ai putea fi liniștit?

-Ce poți face? Ei înșiși sunt vinovați, a răspuns acela.

Atunci Starețul, evident mâhnit, a răspuns:

-Iubirea nu poate suporta acest lucru… Trebuie să ne rugăm pentru toți.

Și el, în mod efectiv, se ruga pentru toți; a se ruga doar pentru sine i-a devenit impropriu. Toți oamenii sunt supuși păcatului, toți sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu (Rom. 3, 22). Pentru el, căruia i s-a dat să vadă, într-o oarecare măsură, slava lui Dumnezeu și apoi să trăiască lipsa ei, numai gândul lipsirii de ea era o greutate de neîndurat. Sufletul lui se chinuia la gândul că oamenii trăiesc fără să cunoască pe Dumnezeu și dragostea Lui și el se ruga cu mare rugăciune ca Domnul, în dragostea Sa nemărturisită, să le dea harul de a-L cunoaște pe El.

Până la sfârșitul vieții sale, făcând abstracție de puterile ce îi slăbeau, el a păstrat obiceiul de a dormi doar din când în când. Îi rămânea mult timp pentru rugăciunea particulară: se ruga fără întrerupere, schimbând, în funcție de situație, felul rugăciunii. Rugăciunea lui se întărea mai ales în timpul nopții, până la utrenie.

Atunci, se ruga pentru vii și pentru morți, pentru prieteni și dușmani, pentru toată lumea.

Fericitul Arhimandrit Sofronie, Viața Sfântului Siluan Athonitul, Schitul românesc Lacu, Sfântul Munte Athos, 2001, pp.58-61.

Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), CUVÂNT ORTODOX, Sfinti, TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la A te ruga pentru oameni înseamnă să verși sânge

  1. Vasile zice:

    Frumoasă postare ! Dumnezeu să dea sănătate la toată lumea și multă răbdare !

  2. Vasile zice:

    Aici mai găsiți ceva interesant ! http://www.pilde.info . Doamne ajută !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s