Side – un magnific amfiteatru

DSC06374Side – un magnific amfiteatru, uluitor prin acustica… luminat bland la apus… Insotit de amintirea insingurata a unui joc printre coloane antice sparte si cazute, pe bancile spactatorilor romani amutiti de mii de ani sau in centrul arenei unde s-au zbatut in lupte si dureri animale, sclavi, crestini martiri, cine mai stie…. poate si mari actori jucandu-si cu talent tragediile sau comediile de atunci…

La mai bine de zece ani, am revenit pe tarmul Mediteranei, la peste 70 km spre est de Antalia… orasul antic al lui Attalos, un rege egeean (grec) din Pergam, in Side (nume stravechi, care ar insemna rodie).

Ca sa pasesc si eu, dupa puterile mele, pe urmele primilor marturisitori crestini, ale primilor apostoli sau printre amintirile imperiului bizantin… toate pastrate printre atatea ”straturi” de culturi…

Timpul, cutremurele si istoria au lucrat prin aceste locuri cunoscute din Biblie, din istoriile antice.

Side era atunci cel mai important port al provinciei romane Pamphylia. Se construiau corabii, exista si un comert infloritor… de sclavi. Poate, aici ajungeau sa fie vanduti datornicii, tot de aici se adunau sclavii de galere romane, prizonierii de razboi, ocnasii din minele imperiului roman.

Saul din Tars, evreul cultivat, cetatean roman, cu siguranta cunostea ”agora” unde se vindeau panzele pentru vele sau corturi, portul de unde plecau corabiile spre Roma sau insulele grecesti. Devenit marele apostol Pavel, prin aceste locuri deschise cuvantului lui Dumnezeu, insufletit de puterea Duhului Sfant, se nasc primele ”biserici crestine”, primele comunitati indrumate de apostoli. Sfantul Pavel, dar si Sfantul Petru sau apostolul Barnaba, toti acei mari sfinti ai crestinatatii si-au desfasurat misiunea de raspandire a cuvantului lui Iisus Hristos prin aceste locuri considerate atunci ca centru al lumii, (lumea era imperiul roman, succesor al elenismului, al altor valuri de cuceriri si razboie, persi hititi, celti, egeeni, peste stravechile popoare anatoliene iar marea Mediterana era ,,mare nostrum” a imperiului roman.

Asa ca praful alb-argintiu, pe care-l simteam la modul concret pasind prin locurile turistice ale parcului arheologic, este pretioasa urma a unui pamant sfant al primilor ani ai crestinismului.

Bucuria a fost ca de sub ferestrele hotelului unde am stat (printre cele mai vechi din oras) deja incepea orasul antic.

O fantana minunata ,,Nymphaion, cu coloane si arcade pe trei etaje, apeducte (multe), doua strazi antice cu coloane si magazine… Magazine, cu curti interioare, cu arcade, duc spre portile orasului; poarta lui Vespasian, cele doua piete, agora comerciala cu templul circular al lui Tyche si agora de stat, pentru ceremonii si vizite oficiale, apoi maretul teatru, templul lui Dionisos si spre sud-estul micii peninsule, intr-un loc frumos si insorit, templul lui Apolo, al Atenei, alte constructii, zidurile orasului antic, turnuri, fortificatii… Locuri impresionante, pazite si in curs de restaurare.

Casele deschise spre strazile cu coloane, pentru comert, apartin epocii bizantine, probabil ca de aici provin micile obiecte, opaite, ceramica, bani, vase sau pietre cu insemnul Crucii, aflate in frumosul muzeu organizat in vechile bai romane. Tot in acest muzeu, sunt multe sarcofage frumos decorate cu sculptura elenistica sau cu simboluri si inscriptii crestine.

Agora de stat, templele, poarta orasului, teatrul erau decorate cu statui care vorbesc si azi despre talentul grecilor (ei erau sclavii pretiosi care decorau cu arta lor monumentele romane), le ragasim, partial distruse, in muzeul cu antichitati de langa Teatrul antic.

Langa agora oficiala sunt ruinele bazilicii bizantine din sec. V. In apropiere de bazilica aceasta, este palatul episcopal, cu o sala larga de 120 m, o constructie grandioasa, cu cisterne si inca o mica biserica, totul decorat cu marmura.

Teatrul, in care, de data aceasta, am intrat cu bilet, este consolidat, partial restaurat si probabil ca teatrul din Aspendos va gazdui festivaluri internationale de opera, muzica clasica.. (Am fost intr-o seara, de dragul unei muzicii clasice,Verdi-Traviata, ascultata cu adevarat in conditii sonore minunate, in restauratul teatru antic din Aspendos)

Si ar mai fi multe de vazut, de gandit.

Langa zona bizantina, este o mare necropola antica, iar zidul vechi al cetatii imi pare mult mai stravechi decat zidurile elenistice, ar putea fi, dupa robustetea blocurilor enorme de piatra, din perioada homerica, miceniana.

Iar oraselul de acum, situat pe locul vechii cetati antice, este de fapt un mic sat de pescari fondat de (cred) turci proveniti din insula Creta, abia la inceputul secolului XX. Plin de pitoresc, cu comert infloritor de dulciuri specifice, tesaturi orientale, suveniruri, dar si cafenele sau restaurante. Localuri care s-au organizat printre mari ruine (bizantine sau mai vechi), sporind emotia turistului care incearca sa inteleaga viata prin aceste locuri pline de istorie. Chiar si casutele din zona turistica, cu mica moschee, au un aspect care aminteste de Grecia, de insula Creta. Si, pentru ca seara in zona vechiului port din Side aveau loc mereu concerte de muzica clasica sau nu (Goran Bregovici), am putut admira ruinele antice luminate frumos.

De admirat ca sapaturile arheologice care au scos al lumina acest oras antic s-au facut in sec XX, in timpuri foarte apropiate si ca restaurarile sunt permanente, de calitate, totul asigurand o protectie reala a acestor minunate si semnificative locuri. La fel ca in Tunisia, urmele crestinismului de inceput le-am gasit in muzee, bine ocrotite sau mai greu (prin catacombe in Tunisia-Sousse), aici, industria turistica are si efectul pozitiv de conservare a acestor valori culturale si spirituale care au stat la baza civilizatiei crestine a Europei.

Margareta Catrinu, Cluj, septembrie 2014.

Fotografii puteți vedea în galeria de imagini de aici.

Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s