Pictura, grafica, volum – arta profesionista la galeriile Ladea

DSC07254In multimilenara cetate (culturala!!!) a Clujului, expozitiile de arta se asaza repede, una dupa alta, asemeni ritmurilor zilnice ale vietii noastre, poate se suprapun in bucuria diferitelor spatii expozitionale care coexista in urbea de pe Somes. Dar frecventa organizarilor de expozitii este probabil cea mai alerta in frumoasa si generoasa ”GALERIE LADEA”, situata central, in incinta Liceului de Arte Plastice, patronat ”spiritual” de marele sculptor clujean Romul Ladea (Calea Dorobantilor nr.56). Artistii invitati sa expuna in aceasta sala sunt nume consacrate ale artelor plastice profesioniste din tara sau oras, poate candva fosti elevi ai liceului sau fosti profesori de arte vizuale ai liceului gazda, sau debutanti, talentati, tineri provenind dintre cei aproape 1000 de elevi ai acestui prestigios liceu.

Acum, expun un grup pasionat de profesori-artisti din orasul, dar si din judetul Cluj. Un vernisaj, o prezenta artistica de mare calitate, (cu o traditie de peste cinsprezece ani in istoria liceului cjujean). Poate si faptul ca anul acesta liceul ”Romul Ladea” a implinit o varsta ”matura”, 65 de ani de la infiintare, ne face sa simtim altfel ”lumea”, universul interior al acestor partizani ai idealurilor eterne ale artei.

De varste diferite, majoritatea membri ai breslei U.A.P. din Romania, se intalnesc cu publicul iubitor de arta prin emotionantele lor creatii, acum vadit innoite, transformate, actualizate chiar.

Elisa Bohatel Comsa si Dorina Scridonesii ne poarta in universul sobru, melancolic, al gamelor cromatice retinute, chemand spre spatiul spiritual etnic, bizantin,s pre simboluri primordiale ale universului. Apropiati de aceste tendinte, Marius Miclea expune broderie de inspiratie si tehnica bizantina, iar Andrei Hideg, doua austere si impresionante icoane ortodoxe. Lirism vizual modern, sustinut de expresivitatea compozitionala a ritmurilor cromatice – la Koncz Munich Iudith, Kocsis Ildiko si Felicia Ilie. Sau un neoexpresionism pictural in ”totemurile” talentatului Mircea Pop. Cristina Marian semneaza o ”Lumina reflectata”, o apropiere de adancurile fluide ale apelor eterne ale vietii. Pictura Corinei Rus ne recheama in universul armonios clasic si modern al florilor, al ferestrelor cu flori, al ambiantei echilibrate si senine.

Graficienii, beneficiind de tendintele etern-militante specifice limbajului grafic, abordeaza teme ca: Democratograful, Golem ,,Elefantasma, cu ironie sincera, cu seriozitate, in tehnici de gravura-acvaforte – Dragos Bere. Pe aproape ca atitudine, este lucrarea lui Szekely Geza, ”Cercul diabolic.” Impresionanta este lucrarea trigat semnata de graficianul Orban Stefan, ”Pasarea noptii”. Desenele tinerei Madalina Seserman, Fragmente 1, 2, 3 adancesc problema chipului uman, reflex al starilor conflictuale de ”dinauntru”. Intrebari, introspectii lirice de mare frumusete expune tanara Muradin Lovasz Noemi in ale sale ”Radacini” si ”Peisaj”.

Formele spatiale, cu toata expresivitatea lor, exceleaza in obiectul de sticla ”Aripi” semnat de Dan Cicios sau in ceramica colorata, sculpturala, apartinand tanarului Adrian Top. Forma simbolica ”Domnul Turn-Babel” realizata de talentatul Koncz Munich Andras sau ”Sandale-Amprente”, bronz, sculptura apartinand doamnei Stanca Top, implinesc expresiv parcursul artistilor prezenti pe simezele sau in spatiul ”GALERIILOR LADEA”.

Directorul liceului, profesorul si ceramistul (remarcabil!!!) Gavrila Zmicala a apreciat creativitatea si universul plastic dinamic al artistilor-profesori, invitand publicul, artistii sa participe la urmatoarele expozitii (proxima expozitie fiind a ceramistei Eugenia Pop, fosta eleva si profesoara a liceului”Ladea”).

In an jubiliar, dorim liceului de arta Romul Ladea din Cluj o activitate apropiata de cerintele culturale si educative ale orasului de pe Somes si care sa fie demna si pe viitor de frumoasele traditii ale celor 65 de ani de existenta a invatamantului preuniversitar de arte plastice in localitate.

Margareta Catrinu, Cluj, 22 oct. 2014

Vedeti galeria de imagini aici

Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s