Sfântul Teofan Zăvorâtul: Soborul Înaintemergătorului

Gabriela Mihaita David, Sfantul Ioan Botezatorul

Gabriela Mihaita David, Sfantul Ioan Botezatorul

Desen: Gabriela Mihăiță David

(Fapte 19, 1-8; In. 1, 29-34).

Sfântul Ioan mărturisea despre Hristos Iisus că El este cu adevărat „Mielul lui Dumnezeu, Care ia asupra Sa păcatul lumii”, că este Izbăvitorul făgăduit, așteptat de toți.

Au auzit acestea cei din jurul lui și au crezut. De la ei, această mărturie s-a răspândit în popor și toți au început să cugete că Cel mărturisit de Ioan nu este un oarecare.

La aceasta făcea trimitere Mântuitorul atunci când, în ultimele zile pe care le-a petrecut în templu, a pus arhiereilor, cărturarilor și bătrânilor întrebarea: de unde este botezul lui Ioan, din cer sau de la oameni (Mc. 11, 29)?

Aceștia au ocolit răspunsul, întrucât era cu neputință ca ei să nu fi văzut că Ioan nu venise cu de la sine putere botezând cu apă. Dar cum era să recunoască asta, de vreme ce, astfel, s-ar fi văzut siliți să recunoască, totodată, și mărturia dată de el, că înaintea lor Se află Cel Făgăduit și, ca atare, ar fi trebuit să se plece învățăturii Acestuia? Așa ceva ei însă nu voiau; și nu din oarecare pricini întemeiate, ci numai din prejudecată.

Încăpățânarea lor nu micșorează însă cu nimic puterea mărturiei Sfântului Ioan. Ea are și acum aceeași putere de încredințare ca atunci când a ieșit din gura lui. Și noi îl auzim pe Ioan arătându-ne pe adevăratul Izbăvitor și, prin aceasta, credința noastră prinde aripi, ca una ce are în sprijinul său o mărturie vie.

Sfântul Teofan Zăvorâtul, Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, Editura Σοφία, București, 1999, pp. 13-14.

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Calea fericirii (Morala), CUVÂNT ORTODOX, Sfinti, TEOLOGIE SISTEMATICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Sfântul Teofan Zăvorâtul: Soborul Înaintemergătorului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s