Sfântul Teofan Zăvorâtul, Cuvânt de învățătură: luni, săptămâna a 35-a după Rusalii

Sfantul Teofan ZavoratulIeri, pilda fiului risipitor ne-a îndemnat să ne întoarcem de la neorânduială, la calea cea bună.

Acum, Sfântul Apostol Ioan ne însuflețește să facem același lucru, adeverind că, de vom face așa, atunci când Se va arăta Domnul, asemenea Lui vom fi. Ce lucru se poate măsura cu această cinste?! Presupun că, auzind acest lucru, te vei aprinde de dorința de a-l dobândi și tu. Lucru bun și mai trebuincios decât orice!

Dar nu întârzia să și purcezi pe calea ce duce la aceasta. Citește mai departe: „oricine și-a pus în El nădjdea acesta se curățește pe sine, așa cum Acela Curat este”.

Este ceva la tine care are nevoie de curățire? Firește, și încă nu din cele mai mărunte lucruri. Grăbește-te, deci, fiindcă acolo unde este Domnul nu va intra nimic necurat. Nici nu te înfricoșa însă de osteneala ce se cere, căci Domnul Însuși îți va fi ajutor în toate. Tot ce trebuie să faci este să dorești asta cu osârdie și să te întorci către Domnul pentru ajutorul trebuincios. La strădaniile tale, se va adăuga puterea Sa harică, iar treaba va merge lesne și cu spor. Nu e nici un păcat care să biruiască milostivirea lui Dumnezeu: tot așa, nu e nici o necurăție sufletească în stare să stea împotriva puterii harice mistuitoare a acestei milostiviri. În ce te privește, trebuie doar să nu dorești această necurăție, să te străduiești pe cât îți stă în putere să te rupi de ea și să alergi la Domnul cu credință.

Sfântul Teofan Zăvorâtul, Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, Editura Σοφία, București, 1999, pp. 27.

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Cugetarea zilei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s