„Cina cea de Taină” în versiunea Leonardo da Vinci

DaVinciCu aproape douăzeci de ani după Domenico Ghirlandaio, Leonardo da Vinci și-a pictat fresca sa în biserica Santa Maria delle Grazie și Cina de Taină aici amintită avea să devină reprezentarea definitorie a respectivului episod biblic.

Și aceasta era o frescă, dar Leonardo a folosit o tehnică nouă, care nu a funcționat prea bine, iar pictura a început să se dezintegreze încă în timpul vieții lui. Cum nu fusese realizată cu mijloacele standard ale frescei, culorile au fost diferite și artistul a fost capabil să picteze cu mai multe detalii, oricât din acestea s-a deteriorat pe parcurs. Leonardo a folosit un nou tip îndrăzneț de compoziție, realizată într-un mod mult mai realist decât acela al predecesorilor săi. El nu prezintă doar evenimentul Cinei de Taină, ci momentul anume în care Hristos tocmai a anunțat că unul dintre apostolii săi îl va trăda. Iar ei Îl întreabă ”Voi fi eu acela?”

Iisus este punctul central de perspectivă în această redare, toate liniile utilizate în arhitectură, pentru a crea adâncimea, se pot urmări pe direcția Lui, până la El. Iisus este complet nemișcat și calm și toate mișcările și formele radiază în afară dinspre El. În această pictură, Iuda stă împreună cu toți ceilalți și tocmai a răsturnat sarea. Leonardo folosește desigur și reprezentarea simbolică. După cum se știe, trei este numărul divin și patru este numărul pământului și al omului. Aici, pictorul separă apostolii în patru grupuri de câte trei, atrăgând simbolic atenția asupra faptului că Hristos a unit umanitatea cu divinitatea prin crucificarea sa. Odată cu noua reprezentare a lui Leonardo pentru Cina de Taină, aceasta s-a transformat, în pictură, într-o scenă mai puternică și mai realistă decât oricând înainte…

Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s