Sfântul Teofan Zăvorâtul: Sâmbăta morților

sambata mortilorSfânta Biserică ne îndreaptă acum luarea-aminte dincolo de hotarele vieții de acum, către părinții și frații noștri ce s-au mutat de aici, voind ca, aducându-ne aminte de starea în care se află ei și care nici pe noi nu ne va ocoli, să ne dea imbold a petrece după cuviință Săptămâna brânzei și întreg Postul Mare care urmează după aceasta.

Să ascultăm de maica noastră Biserica și, pomenind pe părinții și frații noștri, să ne îngijim a ne pregăti pentru trecerea în cealaltă lume. Să ne aducem aminte de păcatele noastre și să plângem pentru ele, hotărând să ne păzim de acum înainte curați de toată întinăciunea, căci în Împărăția lui Dumnezeu nu va intra nimic necurat și nimeni din cei necurați nu se va putea îndreptăți la judecată; iar după moarte, nu va mai aștepta curățire. Cum vei trece dincolo, așa vei și rămâne. Aici trebuie să ne pregătim curățirea.

Să ne grăbim, dar, fiindcă cine poate spune dacă va trăi timp îndelungat? Viața aceasta poate îndată să se curme. Cum ne vom arăta pe cealaltă lume necurați? Cu ce ochi vom privi la părinții și frații noștri care ne vor întâmpina? Ce vom răspunde când ne vor întreba: „Ce-i cu urâciunea asta la tine? Și cu asta? Și cu asta?”. Ce rușine și ocară ne vor acoperi atunci?!

Să ne grăbim, dar, a îndrepta tot ce este neîndreptat, ca, atunci când ne vom arăta pe acea lume, să ne poată cât de cât suferi și răbda.

Sfântul Teofan Zăvorâtul, Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, Editura Σοφία, București, 1999, pp. 30-31.

Despre CUVÂNT ORTODOX

Gânduri și cărți ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Cugetarea zilei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s