Expozitie de pictura si grafica

DSC08227Adevarata cetate culturala, orasul Cluj se bucura de multe spatii amenajate pentru expozitii de arta, la sedii ale unor redactii de reviste literare, la universitate, sedii de firme… Libraria Diverta, cu actualul sediu in zona medievala a Clujului, a expus ee curand grafica si ”culoare” intr-o sala boltita, specifica unor cladiri din sec. XVI.

Artistii sunt cunoscuti prin prezenta lor frecventa in diferite expozitii. Absolventi ai Liceului de Arte Plastice din Cluj, sectia grafica, promotia 1989, marturisesc prin creatiile lor un limbaj artistic expresiv, incarcat de semnificatii impresionante pentru publicul deschis metaforelor vizuale ale modernitatii. O modernitate a expresiei artistice marcata de sensibilitatea unor suflete alese, dedicate misterului fiintei umane, artistii fiind psihologii, Carmen Ditiu si Szabo Stefan si medicii Cristina Olosutean si Laura Poanta.

Pasionata de istoria culturii, CARMEN DITIU ne face sa simtim expresia baroca a peisajului citadin , simplitatea si forta simbolurilor egiptene sau maiase sau eleganta unei ferestre gotice, totul pornind din nevoia interioara de evadare in frumosul civilizatiilor, in libertatea interioara a visului. Practicand diversele terapii de recuperare psihica, marturiseste ca prin arta a depasit probleme existentiale proprii, gasind noi expresii si simboluri de forta si renastere (Padurea, Fereastra, Muntele, Calul, Zana, Femeia care se ridica etc).

Foarte comunicativ, Szabo Stefan cunoaste si lucreaza cu universul psihic al copiilor cu nevoi speciale, pentru care starile cromatice sunt esentiale, adevarate expresii ale limbajului afectiv. Chiar daca a avut expozitii de ceramica in Italia (Perugia), acum cauta sa se ”reinventeze ”, prin studiul atent al formelor colorate ale materialitatilor sau ale texturilor plastice. Fructe, obiecte ceramice sau vechi felinare sunt pretexte pentru analiza unor relatii de forma si culoare care-i poarta amprenta de autenticitate si bucurie, de forta si libertate.

Medicul Laura Poanta zaboveste, de ceva timp, in universul interior propriu, locul celor mai dramatice dezbateri sau framantari. Locul de unde s-au generat si creatiile ei literare, traducerile sau grafica de carte. In expozitie, prezinta un ciclu ”nocturn” al dialogului interior, al cautarii propriei identitati. Negru (ca fond), rosu, albul-cald, ivoriu, si, mai ales, o esentializare , o sinteza a semnului plasti, caracterizeaza lucrarile din expozitie. Autoportretul, dialogul cu masca, oglinda Sparta ne cheama, mai de graba ne striga sa nu ratam in goana lumii materiale, grabita si superficiala, complexitatea lumilor interioare, bogatia lor infinita. Foloseste tehnici grafice traditionale, dar cu etape in care imaginea este prelugrata pe calculator. Un medic daruit, un cadru didactic universitar, un grafician, LAURA POANTA a descoperit in universul introvertit al sufletului omenesc LUMINA Cuvantului lui Dumnezeu (sugerata de formele circulare de lumina).

CRISTINA OLOSUTEAN, tot apreciat medic, expune (alaturi de fostii colegi de grupa din anii de liceu) un amplu si laborios ciclu de lucrari in tehnici diferite, pastel, creioane colorate, grafit, tusuri etc, toate inspirate de grandoarea Creatiei. Peisaje solare, miscarile norilor, oglindiri ale frumusetilor stancoase in apele primordiale ale Genezei, marea in vesnicia respiratiei valurilor, spirala infinita a scoicilor, flori -metafore ale frumusetii solare regeneratoare, un univers parcurs printre misterele dumnezeiesti ale firii. Ale locului pentru care am fost creati, poate pentru a povesti sau a da NUME la tot si toate. In lumea Cristinei Olosutean, suntem fermecati de o perfectiune tehnica neostentativa, de bucuria parcursului existential in armonie si in intelegerea tainelor aflate in fata noastra, gata de descoperit, de admirat mai ales.

Un gand de apreciere pentru evolutia valoroasa a personalitatilor celor patru artisti, care, pe parcursul studiilor, a formarii lor artistice, au ales seriozitatea, cunoasterea, generozitatea, ducand mai departe lectiile marii arte .

Aprecieri deosebite doamnei Mariana Enache, managerul evenimentului cultural organizat in galeria Diverta. Un loc al bucuriei culturii, deschis pentru foarte multe evenimente, de la lansari de carte, conferinte, lectii-jocuri pentru copii, pana la expozitii de arta (exista inca un spatiu destinat artelor plastice in curtea interioara a librariei).

Imaginile fotografice cu lucrarile artistilor, mai ales cele dupa lucrari grafice inramate cu sticla pot fi cu multe reflexe, dar pentru cei interesati, lucrarile au putut fi vazute in original pana in 11 iunie, la libraria Diverta, din Cluj.

Mai multe imagini puteti vedea aici

Margareta Catrinu, mai 2015.

Acest articol a fost publicat în Cultura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s