Bravo Ungaria

Ungaria: Parlamentul a adoptat noua constituție ultraconservatoare
Parlamentul ungar a adoptat luni noua constituție ultraconservatoare, în care există referiri la Dumnezeu, creștinism și familia tradițională, cu 262 voturi pentru, 44 împotrivă și o abținere, relatează AFP.
„Am trăit un moment istoric. Textul recunoaște creștinismul ca fundament al civilizației noastre, dar constituția garantează libertatea morală”, a declarat președintele parlamentului, Laszlo Kover, la finalul votului asupra textului care poartă amprenta premierului conservator Viktor Orban.
În timp ce socialiștii (MSZP) și partidul de stânga al liberal-verzilor (LMP) au decis să nu participe la vot, extrema dreaptă (Jobbik) a votat împotriva textului, botezat de o parte din presa drept „Constituția Orban”.
În preambulul său, textul face referire la Dumnezeu și la creștinism ca unificatori ai națiunii, fapt văzut ca discriminatoriu la adresa ateilor și celor care aparțin altor religii de către oponenți.
Tot în preambul, națiunea politică și națiunea etnică sunt amestecate. Constituția promite păstrarea „unității spirituale și intelectuale” a națiunii ungare.
Textul deschide de asemenea posibilitatea unei interdicții a avortului: „viața fetusului trebuie protejată din momentul concepției sale”.
Noua constituție trebuie să fie semnată de șeful statului, Pal Schmitt, un apropiat al lui Orban, pe 25 aprilie, urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2012.
Ciprian Buzner
Acest articol a fost publicat în CUVÂNT ORTODOX. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu